latinica  ћирилица
21/06/2019 |  08:34 ⇒ 09:06 | Аутор: РТС

Лидери ЕУ без договора, Јункер "са уживањем" примјећује да га није лако замијенити

Лидери ЕУ нису успjели да постигну договор о томе ко би требало да буде на најважнијим функцијама у европским институцијама у наредном петогодишњем периоду. Вођена је тешка расправа око избора челника Европске комисије, Европског савјета, Европске централне банке и Европског парламента.
ЕУ - Фото: РТРС
ЕУФото: РТРС

Избор новог предсједника Европске комисије постао је замршен пошто су две кључне групе, социјалиста и либерала-центра, ставиле до знања да не подржавају кандидата конзервативне Европске народне партије Мартина Вебера, иако је он добио подршку њемачке канцеларке Ангеле Меркел, али не и предсједника Француске Емануела Макрона.

Тако су сад ојачали положаје кандидати социјалиста и либерала-центра Маргрет Вестагер.

- Са неким задовољством и уживањем морам да примjетим, а могу да кажем и да ме чак забавља и чини срећним чињеница да мене изгледа није тако лако замијенити - рекао је одлазећи предсједник Европске комисије Жан Клод Јункер.

Предсједник Европског савета Доналд Туск рекао је да се са разговорима наставља 30. јуна.

- Није било већине ни за једног кандидата, настављамо 30. јуна. Разговарали смо и о економским санкцијама Русији које су продужене на шест месеци због неспровођења споразума из Минска - рекао је Туск.

Потврђени закључци о проширењу 

Лидери земља чланица ЕУ потврдили су на састанку у Бриселу закључке о проширењу и процесу приступања и стабилизације које су усвојили европски министри. Они се односе како на процес проширења, тако и на поједниначни напредак шест партнера са Западног Балкана и Турске.

Синоћ на Самиту Србија је похваљена и охрабрена да настави пут евроинтеграција, да консолидује постигнути напредак у области економских ререформи и настави јачање сарадње у региону.

Напредак у области владавине права и норамлизација односа са Приштином остају основа и одредиће темпо приступних преговора, наводи се у закључцима. Србија се позива и да се фокусира на убрзање реформе у области владавине права са посебним фокусом на независност и ефиканост судства, борбу против корупције и прања новца као и обезбјеђивање услова за слободу изражавања и независност медија.

Усвојена је и Стратегија Уније, од 2019. до 2024. а приоритети су заштита грађана и слобода, економско и политичко јачање Уније.