latinica  ћирилица
21/06/2019 |  10:24 ⇒ 10:39 | Аутор: СРНА

Србија скинута са "сиве листе" ФАТФ-а

Србија се више не налази на "сивој листи" Међународног тијела за борбу против прања новца, јер је процијењено да су испуњени сви захтјеви када је ријеч о борби против прања новца и тероризма, јавиле су "Вечерње новости".
Србија скинута са "сиве листе" FATF-a - Фото: илустрација
Србија скинута са "сиве листе" FATF-aФото: илустрација

Ова одлука донесена је јуче на пленарној Скупштини ФАТФ-а, а ово је важна вијест уочи предстојеће одлуке о даљем напретку Србије на европском путу, наводи лист.

Конкретно, скидање са ове листе значи да Србија испуњава услове за отварање још једног, важног поглавља у преговарачком процесу са ЕУ.

На листи ФАТФ, међународног тијела чији је задатак развој и унапређење борбе против прања новца и финансирања тероризма, Србија се налазила од фебруара 2018. године.

Након стављања на ову листу, Србија је показала опредијељеност на највишем политичком нивоу за испуњавање Акционог плана који је утврђен за Србију.

Претходне три године, радило се на побољшању ефективности система и активној примјени прописа.

Ово међународно тијело претходно је на засједању у фебруару ове године утврдило да је Србија испунила Акциони план.

Представници бројних земаља и међународних организација међу којима су Европска комисија, Русија, Италија, Француска, Њемачка, Кина, САД, Турска и Индија предложили су да се Србија скине са "сиве листе", истовремено честитајући за резултате које је остварила у кратком року.