latinica  ћирилица
21/06/2019 |  10:36 ⇒ 19:52 | Аутор: dnevni avaz

Тегелтија: Тужићу све медије, новинаре и политичаре који су ме дискредитовали

Предсједник Високог и судског тужилачог савјета БиХ Милан Тегелтија, рекао је данас новинарима у Сарајеву, у паузи засједања сједнице ВСТС-а, да ће тужити све медије и политичаре који су га оклеветали у афери "Алешевић".

Нико није изнад закона

Он се прије обраћања осврнуо на саопштење Тужилаштва БиХ које се односи и на његов случај.

- У том саопштењу, у свему што се дешавало у протеклом времену испоставило се да је све што сам рекао у свом демантију била истина. Према томе, владавина права подразумијева да институције обављају свој посао. Ја у цијелости подржавам активности свих институција које су надлежне да поступају око овог случаја. С друге стране, владавина права подразумијева да нико није изнад закона, укључујући и мене првог, па онда све остале. Зашто кажем мене првог, јер сам и ја подложан свим законима који важе у БиХ. Међутим, владавина права подразумијева да нико није изнад закона, укључујући и све људе који обављају све функције, укључујући и новинаре, јер то што сте новинари, не даје вам право да кршите закон или радите кривично дјело - рекао је Тегелтија.

Због тога, како је навео, најавио је сљедеће потезе:

- Заједно с мојим правним тимом, биће покренута велика правна акција која подразумијева подношење грађанских тужби за клевету против свих медијских кућа и појединачних новинара, политичара и других особа који су својим изјавама у јавности изнијели или пренијели нетачне тврдње, из којих произилази да сам починио било које коруптивне радње. Друго, овакве тужбе биће поднесене и у иностранству, посебно у Савезној Републици Њемачкој - рекао је Тегелтија.

Према његовим ријечима, биће поднесене кривичне пријаве против особа које су свјесно конструисале лажне вијести које су имале за циљ његово стављање под кривични и дисциплински прогон.

- Поднијећу и кривичне пријаве против носилаца правосудних функција који су се, супротно кодексу судијске етике, директно уплели у кривични поступак пред Тужилаштвом БиХ сугеришући Тужилаштву да бих ја у истом поступку требао и морао имати статус осумњиченог. И посљедње, поднијећу кривичну пријаву Европском суду за људска права у Стразбуру против судије тог суда из БиХ, господина Фариса Вехабовића, који је својим јавним изјавама мене директно уплео у поступке који имају капацитет да о њима, у коначној инстанци, одлучује управо тај суд - рекао је Тегелтија.

На новинарско питање који ће медији бити тужени, он је појаснио да ће се то видјети и да ће бити анализирани сви чланци, изјаве и прилози.

- Против свих новинара за које се испостави да су у својим прилозима, изјавама, текстовима тврдили да сам ја умијешан у коруптивне радње биће поднесене тужбе. Овом приликом желим и захвалити свим оним објективним новинарима и објективним медијским кућама који су на објективан начин извјештавали о овом случају - рекао је он.

Новинаре је занимало и очекује ли се да његови потези значе гашење медијских слобода, он је одговорио:

- Не мислим да је то тако јер ја као грађанин имам право да се заштитим од инсинуација и клевета које имају за циљ наношење штете мени лично. Према томе, право на новинарско изражавање подржавам, као и право на истраживачко новинарство. Али, излажење изнад оквира онога што новинар може урадити, а то је објективно извјештавање јавности, умјесто изношења лажи и клевета, регулирано је важећим законима у БиХ - истакао је Тегелтија.

Он је појаснио да ово што он ради нема никакве везе с Тужилаштвом БиХ и њиховим саопштењем за јавност које је најавило да ће провјерити све притиске на правосуђе.

- У њихов посао нећу да се мијешам. Ово су моје индивидуалне акције у заштитити својих личних интереса и свог личног идентитета и интегритета - нагласио је Тегелтија.

На питање да је раније изјавио да је ово оркестрирани напад на правосуђе, Тегелтија је истакао да и даље стоји иза свега што је рекао.

- Сигуран сам да ће у времену које је испред нас истина угледати свјетлост дана, на који начин је дошло овога свега, ко иза овога стоји - додао је.

Још једном је појаснио да не мисли да су сви новинари криви.

- Немам овдје намјеру сузбијати јавну ријеч. Новинари имају право критиковати рад правосуђа, али они новинари који изађу из својих оквира и уђу у домен клевете или евентуалног почињења кривичног дјела, онда ни новинари нису изнад закона. Желим да кажем да ово не подразумијева никакав атак на новинарску професију - истакао је Тегелтија.

ВСТС није подијељен по националној основи

Тегелтија је рекао да не мисли да је ВСТС подијељен по националној основи. Он је појаснио да је чланица Моника Мијић рекла да се, на основу одређеног писма у медијима, створила слика да је ВСТС подијељен по националном шаву.