latinica  ћирилица
21/06/2019 |  10:50 | Аутор: СРНА

"Брисел не може да заустави градњу Турског тока кроз Србију"

Предсједник Скупштине Удружења за гас Србије Војислав Вулетић сматра да је најважније да се гасовод кроз Србију који је дио "Турског тока" гради, те да закључци министара спољних послова ЕУ ову градњу не могу да зауставе, јер је у складу са европским правилима.
Турски ток - Фото: РТРС
Турски токФото: РТРС

Дио кроз Србију би требало да буде готов до краја године и ту, према оцјени Вулетића, Брисел не може ништа да промијени.

Он је оцијенио да недавни закључак министара спољних послова ЕУ, којим су позвали Србију да усклади своју трговинску и енергетску политику са ЕУ стандардима, посебно када је ријеч о тржишту гаса, не обавезује никога.

- То је њихов закључак који је добар за њих, а што се нас тиче, ми градимо и шта нас се друго тиче. Хоћемо до краја године да га изградимо и када престане транзит руског гаса преко Украјине да имамо са друге стране снабдијевање Србије гасом - рекао је Вулетић за "Спутњик".

Одговарајући на питање да ли опет пријети "случај Бугарска", када је Софија одустала од градње гасовода "Јужни ток" под западним притиском, Вулетић каже да су околности сада другачије.

- Бугарска слуша Американце, али овога пута Европа не слуша Американце онако како их је слушала када је био Јужни ток у питању, када је тадашњи бугарски премијер Бојко Борисов због сопственог избора на ту функцију морао да упропасти Јужни ток. Сада он није у таквој ситуацији - појаснио је Вулетић.

Он је навео да министри ЕУ могу да се састају и доносе закључке, али да је најважније да се гасовод гради.

- ЕУ није дала сагласност да се он гради, Мађарска као чланица ЕУ га не би градила, нити би градња код нас почела - рекао је Вулетић.

Он напомиње да су у Луку Нови Сад још почетком јуна допремљене хиљаде цијеви за изградњу магистралног гасовода "Турски ток" који ће од бугарске до мађарске границе бити дуг 403 километра, а пролазиће кроз 23 општине у Србији и испод пет ријека.

Радови би требало да буду завршени у децембру.