latinica  ћирилица
21/06/2019 |  11:03 ⇒ 13:39 | Аутор: РТРС

У овој години још рампа за лакше кретање лица са инвалидитетом

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић обишао је данас рампе за лица са инвалидитетом које су изграђене код Завода физикалну медицину и рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић" и најавио да ће их у току године бити изграђено још око 50 с циљем олакшавања кретања ових лица у граду.
Бањалука - рампе за инвалиде - Фото: РТРС
Бањалука - рампе за инвалидеФото: РТРС

Рампе код "Зотовића" постављене су у оквиру пројекта "Бањалука - инклузивна заједница" који је инициран од стране Хуманитарне организације "Партнер", а град се активно укључио и пружио пуну подршку.

Радојичић је рекао да град Бањалука, уз велике капиталне пројекте које реализује, води рачуна и о мањим захватима за рјешавање потреба и проблема које суграђани са инвалидитетом или посебним потребама имају у саобраћају.

Он је новинарима рекао да град од 2017. године плански, са Хуманитарном организацијом "Партнер" и другим организацијама, ради на уклањању архитектонских баријера и прилагођавању јавног превоза лицима са инвалидитетом.

Радојичић је рекао да ће ове године бити урађени прилази и рампе на више десетина мјеста у Бањалуци која су плански бирана у сарадњи са удружењима која окупљају лица са инвалидитетом.

Он је нагласио да ће, за почетак, прилази бити урађени према Универзитетском клиничком центру Републике Српске и туристичким мјестима.

- Уз уклањање архитектонских баријера по граду, анимирали смо и одређене институције које су радиле по том питању, попут Банског двора и амбуланти породичне медицине - навео је Радојичић.

Радојичић је истакао да је то стална акција, те да се на свим новим саобраћајницама и кружним токовима води рачуна о томе да буду прилагођене за лица са инвалидитетом и додао да се истовремено раде интервенције на старим саобраћајницима на којима нема рампи за прилаз лица са инвалидитетом.

Он је рекао да се радови у овој области посебно односе на превоз ове категорије становништва, истичући да Бањалука има такси-превоз за лица са инвалидитетом и да постоји стална акција коју град води са превозницма ради стварања што бољих услова за превоз ових лица.

Представник Хуманитарне организације "Партнер" Оливера Мастикоса рекла је да су током те кампање у протеклих девет мјесеци успјели у свом настојању да јавни превозници стекну осјећај да лица са инвалидитетом треба да се крећу и да, ако је то потребно, отворе рампу за њихов улазак у аутобус.

Мастикоса је рекла да је посебно значајна локација код Завода "Др Мирослав Зотовић", гдје сада и лица са инвалидитетом могу несметано да приђу станици и уђу у аутобус.

Секретар Градске организације слијепих Бањалука Радомир Радановић рекао је да је ово један од начина како се заједно може дјеловати.

Он је изразио наду да ће у наредном периоду бити доста тога ријешено и да ће чланови организације слијепих моћи да постану самосталнији.

- Неке од наших потреба су звучна сигнализација на семафорима, тактилне стазе, као и аутобуси јавног превоза опремљени звучним ефектима за најаву станица - указао је Радановић.