latinica  ћирилица
21/06/2019 |  11:07 | Аутор: Б92

Ђоровић: Заштитите играче, ја сам крив

Селектор У21 тима Србије Горан Ђоровић преузео је на себе одговорност за дебакл на Европском првенству.
Горан Ђоровић (Фото: StarSport) -
Горан Ђоровић (Фото: StarSport)

Након шокантног пораза од Аустрије на премијери турнира у Италији и Сан Марину (0:2), "Орлићи" су у другом колу доживјели дебакл против вршањака из Њемачке (1:6).

- Ово нико није очекивао послије оних квалификација. Предстоји нам дубока анализа свега што се издешавало.Ја сам ову екипу селектирао, довео је на Европско првенство. Ови играчи су наша будућност, морамо да их чувамо. Овакви порази се дешавају у фудбалу, можда и тежи. Тешко је говорити послије оваквог пораза, али играчи су у овом моменту дали максимум. Наишли смо на бољег ривала, морамо то да признамо. Репрезентација Њемачке надиграла нас је у свим сегментима игре, у трчању, техници, организацији игре - рекао је Ђоровић.

Када тим изгуби убједљиво, да ли је то до тренера, играча, новинара, јавности?

- Овде нису криви новинари, није крива ни јавност, али замолио бих вас да заштитите играче, ако неко треба да буде крив, то сам ја. Никада нисам тражио алиби, нећу ни сада, само бих вас молио да поштедите играче. Овакви порази се дешавају у фудбалу, имао сам их и ја као играч, ако неко треба да плати цијену, онда сам то ја. Свака част јавности, новинарима, сви смо били на истом задатку, али треба све потанко изанализирати, због будућности нашег фудбала.

Нијемци су меч "рјешили" већ у 16. минуту када су Озтунали и Рихтер сами надиграли комплетну одбрану Србије и повели 1:0. Већ у 37. минуту било је 3:0.

- То нам се десило и против Аустрије, послије првог гола као да настаје шок. Треба времена све изанализирати. Понављам, ја сам тај који је селектирао ове играче, довео их овде и то што имао то је благо Србије, будућност српског фудбала. Мислим ипак да треба да их заштитимо од критике, која је са ваше стране оправдана, али ако неко треба да буде критикован и да буде кривац, то сам ја. Ја сам изабрао ове играче, и у прошлости и сада то је најбоље што имамо и кривицу за ово преузимам на себе. Заштитимо играче, они су ипак будућност нашег фудбала. Дали су све од себе, али наишли смо на период, противника, много неких ствари које ћемо анализирати и представити тамо гдје то треба да урадимо.

Да ли је могло бити неких измјена послије голова у првом полувремену како би одбрана била боља?

- Послије завршене утакмице све може да се коментарише. Имали смо искључење Јовановића против Аустрије, сматрали смо да је Бабић својим играма у Црвеној звезди заслужио повјерење. Мислим да генерално не треба кривити одбрану, направили смо грешке које су нас коштале,али знате како се каже, послије рата, сви су генерали. Остаје нам да се подигнемо, имамо још једну утакмицу, да вратимо играче како физички, тако и психички.

Ово је најтежи пораз младе репрезентације.

- Немојте да мислите да нисмо свјесни да је тешко свима због овог пораза, без обзира гдеј ко живи. Одговорност је моја, али ово су ствари које се дешавају у фудбалу. Играчи нису желили да разочарају народ, нико није желио да га повреди. Играчи су много дали у прошлости, сигуран сам да ће дати много у будућности и треба одвојити ствари фудбалске и игру од онога што може да повреди, као што је у прошлости могло да обрадује српски народ - рекао је Ђоровић.

Србија је изгубила све шансе да се пласира у полуфинале и Олимпијске игре, а у недјељу ће се од У21 ЕП опростити дуелом са Данском (21).