latinica  ћирилица
21/06/2019 |  13:26 ⇒ 20:19 | Аутор: СРНА

Ђокић: Пред Српском важни енергетски пројекти (ВИДЕО)

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић најавио је данас да ће Српска у наредном периоду радити на реализацији важних енергетских пројеката, међу којима су изградња хидроелектране Бистрица на истоименој ријеци, као и Бук Бијеле на Дрини.
Бањалука - Петар Ђокић - Фото: СРНА
Бањалука - Петар ЂокићФото: СРНА

Ђокић је рекао новинарима у Бањалуци да ће се у најскорије вријеме покушати покренути питање изградње Бистрице, која је систем од четири мање хидроелектране укупне снаге 39 мегавата.

- Вриједност пројекта је око 73 милиона евра, а већ су обезбијеђене грађевинска и еколошка дозвола и локацијски услови. Ријешени су и имовинскоправни односи и надам се да у том погледу неће бити административних баријера - рекао је Ђокић.

Он је навео да се настављају активности у вези са пројектом Бук Бијела, након што је донесена одлука да се ова хидроелектрана гради заједно са Србијом на потезу горње Дрине.

- Енергетичари Србије тренутно анализирају пројекат и то би требало бити завршено до краја августа, када ћемо бити у прилици да реактивирамо причу о налажења партнера за градњу Бук Бијеле - рекао је Ђокић.

Он сматра да треба спроводити закон и увести ред када је ријеч о утврђеним нерегуларностима које праве концесионари.

- Мора се досљедно спроводити закон и ништа више. Концесионари, према скопљеним уговорима, морају извршавати своје обавезе, а држава треба то да надзире - рекао је Ђокић и додао да контролу врше и посланици Народне скупштине када је ријеч о вођењу концесионих поступака и активности.

РЈЕШЕЊЕ ДА БУДЕ ОБНОВЉЕНА ПРОИЗВОДЊА РУДЕ У ЉУБИЈИ

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је данас да је дугорочно рјешење да буде обновљена производња на подручју Љубије и настављена експлоатација жељезне руде тамо гдје је заустављена 1991. године.

- То је рјешење и за Рудник жељезне руде Љубија и за Арселор Митал Приједор ако жели да настави тамо да послује. Влада ће покушати да дође до рјешења, али то зависи и од тога како ће се људи у Арселор Миталу односити према иницијативама које ће имати Влада - изјавио је Ђокић новинарима у Бањалуци.

Он је додао да је Арселор Митал Приједор приватна компанија и да му Влада не може налагати шта ће радити и како ће да послује.

- Њихово пословање и експлоатација руде на подручју Приједора уско је везана за производњу у Жељезари у Зеници, која има одређене проблеме. Треба имати у виду и да су резерве жељезне руде на подручју Приједора ограничене и да би увећана експлоатација, ако би она била настављена динамиком из претходних година, довела до тога да постојећа лежишта буду експлоатисана пет-шест година и да рударска производња буде заустављена - каже Ђокић.

Према његовим ријечима, због тога морају бити тражена друга рјешења.

- Учествовао сам у тражењу тих рјешења када сам осјетио да ће доћи ови проблеми који су стигли ове године. Тада ми нису вјеровали и мислили су да то радимо из неког другог разлога. Сада се потврђује колико смо Влада и ја били у праву када смо покренули поступак продаје акција Љубије. Ми смо имали намјеру да неког другог или садашњег власника обавежемо да преузме пуну одговорност за судбину овог предузећа - истакао је Ђокић.

Он је подсјетио да комплетну ситуацију оптерећује и питање дуга Арселор Митала Приједор према Пореској управи Републике Српске који је настао на основу трансферних цијена.

- Показали смо и за то разумијевање и исказали намјеру да се дефинише модел трансферних цијена и да на бази тога Пореска управа покрене нови порески поступак и утврди колика је обавеза Арселор Митала на основу трансферних цијена - каже Ђокић.