latinica  ћирилица
21/06/2019 |  14:04 ⇒ 14:04 | Аутор: Агенције

Објављене фотографије обореног америчког дрона: "Доказ да је летио изнад Ирана" (ФОТО)

Иранска државна телевизија је данас показала, оно што су назвали, извученим остацима војне беспилотне летјелице САД коју је оборио Иран.
Дијело обореног дрона (Фото:twitter.com/hamid3663) -
Дијело обореног дрона (Фото:twitter.com/hamid3663)

Амирали Хаџизадех, који се налази на челу ваздухопловне дивизије иранске Револуционарне гарде, рекао је да су извучени дијелови доказ да је амерички дрон био изнад територије Ирана када га је Гарда оборила, пренио је Ројтерс.

Хаџизадех је рекао да ће данас касније рећи нешто више о остацима. 

Сличну изјаву је дао и Абас Аракчи, замјеник шефа дипломатије.

- Постоји неоспоран доказ о присуству дрона у иранском ваздушном простору - рекао је Аракчи у телефонском разговору са амбасадором Швајцарске у Ирану Маркусом Лејтнером.

Како је саопштено, Иран је позвао на разговор швајцарског амбасадора, који, такође, заступа америчке интересе у Ирану, како би протестовао због упада америчке беспилотне летјелице у ирански ваздушни простор.

Швајцарска заступа америчке интересе у Ирану јер Техеран и Вашингтон немају дипломатске односе од 1979. године.

Претходно су и иранска и америчка војска објавиле снимке рушења дрона "РQ-4 Глобал Хаwк" који је пао у Оманско море.

Амерички званичници тврде да је дрон пао у међународне воде и да није летио у иранском ваздушном простору, док Иранци тврде супротно.

Синоћ је амерички предсједник Доналд Трамп наредио напад на Иран, али се убрзо предомислио и обуставио га у посљедњем тренутку, јер су авиони већ били у ваздуху, а и бродови спремни за напад.

Повезане вијести:

Иран оборио амерички дрон на југу земље