latinica  ћирилица
21/06/2019 |  15:14 | Аутор: СРНА

Одуговлачење формирања власти не би било могуће без подршке странаца

Удружење "Част отаџбине" из Београда сматра да осмомјесечно одуговлачење спровођења изборних резултата у БиХ не би било могуће без учешћа страних обавјештајних служби и солидарисања високог представника у БиХ, ОХР-а и ОЕБС-а.
Удружење Част отаџбине (фото: facebook.com) -
Удружење Част отаџбине (фото: facebook.com)

Удружење подсјећа да Република Српска непрекидно инсистира на формирању власти на нивоу БиХ, јер би формирање Савјета министара БиХ омогућило наставак реформи и побољшање живота сва три народа у БиХ.

"Част отаџбине" оцјењује да високи представник Валентин Инцко шаље "лажне извјештаје о стању у БиХ и отворено подржава само бошњачку страну, а дрско и безобразно напада и окривљује институције Републике Српске због забране размјештања миграната у Српској".

У саопштењу се наводи да Валентину Инцку смета план за формирање резервног састав МУП-а Републике Српске, јер је, како каже, "боље да има мање наоружања", али му не смета планирање увођење многоструко већег резервног састава федералног МУП-а, који уопште не спомиње. 

- Са његовим ставом је сагласна и Амбасада САД у Сарајеву, јер је неколико стотина српских резервиста "много опасније" од неколико хиљада бошњачких. Инцко говори и о моралу кога он нема, јер да га има, сам би предложио укидање функције високог представника - наводи ово удружење.

У саопштењу се оцјењује да о "безочности приједлога за формирање Савјета министара говори изјава Дениса Звиздића, која је понижавајућа за Србе, да за предсједавајућег тог савета изаберу "Србина" Мирка Шаровића.
 
- Само не знамо по коме закону и на основу којих изборних резултата. Морамо бити свјесни да Жељко Комшић, Бакир Изетбеговић и СДА у Савјету министара желе "провјерене и одане" Србе, а не оне за које је гласао српски народ на изборима - напомиње Удружење.

Сам Изетбеговић, подсјећа се у саопштењу, каже да ће "када СДА уђе у власт, једнострано послати акциони план за чланство БиХ у НАТО". 

- На оваква иступања бошњачких лидера, Србима преостаје једино да подрже одговор који је дао српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик да - од тог тренутка неће бити БиХ - додаје Удружење.

Удружење оцјењује да Комшић перфидно покушава да путем захтјева Предсједништву БиХ размјести јединице Оружаних снага БиХ на границу БиХ са Србијом и Црном Гором и спријечи илегалне прелазе ових граница од миграната, али да му то неће проћи. 

- Срби неће дозволити да ријека Дрина више никад не дели српски народ - истичу у Удружењу.

Ова организација наводи да је посебно и забрињавајуће понашање министра безбједности у Савјету министара у техничком мандату Драгана Мектића, који, иако је изгубио изборе, заједно са остала два министра из редова српског народа, не намјерава дати оставку и дозволити да на та мјеста дођу Срби који су побиједили на изборима и добили повјерење народа.

Удружење наводи да Мектић позива опозицију на ванпарламентарно дјеловање, заједно са народом, и изазивање хаоса на улицама, исто као што раде лидери дијела опозиције у Београду.

У саопштењу се наводи да је Мектић на протестима "Правда за Давида" подржавао улицу, што је показао и протестима против ВСТС у Сарајеву, као и да демонстрира са заговорницима унитарне БиХ и љути га истина да бошњачка компонента и странци имају доминантан утицај на правосудни систем БиХ.

Ово удружење наводи да је Мектић рекао да је правосудни систем БиХ "рак-рана" државне заједнице БиХ, као и да измишља афере, како би СДА повратила свој утицај на ВСТС, заједно са тужиоцима из СДА и у сарадњи са ОБА на челу са Мехмедом Осмаганићем Осмицом. 

- Анализирајући сва догађања, намеће се потреба ангажовања Народне скупштине Републике Српске у доношењу потребних докумената за рјешавање статуса Републике Српске у процесу раздруживања од БиХ - поновило је ово удружење.