latinica  ћирилица
21/06/2019 |  15:19 | Аутор: СРНА

УИО БиХ: Измјена одлука о царинској политици због електронског потписа

Управни одбор Управе за индиректно опорезивање БиХ усвојио је у Мостару измјене одлуке о спровођењу Закона о царинској политици БиХ, чиме се њена примјена пролонгира од 1. августа ове до 1. јула 2021. године, јер још није у употреби електронски потпис у БиХ.
Управа за индиректно опорезивање БиХ - Фото: архив
Управа за индиректно опорезивање БиХФото: архив

Управни одбор је на данашњој сједници закључио да ће информисати Савјет министара о овој одлуци и проблемима у њеној примјени због непостојања тијела у БиХ за издавање квалификованих електронских потврда за кориштење напредног електронског потписа, саопштено је из ове институције.

Овај одбор је одгодио расправу о Нацрту закона о царинским прекршајима БиХ, који треба да буде усклађен са Законом о царинској политици БиХ чија примјена почиње од 2021. године.

На данашњој сједници разматрана је информација о стању и активностима УИО БиХ за први квартал ове године, у којој се наводе подаци о повећању прихода од ПДВ-а у односу на исти период прошле године.

Чланови Управног одбора разматрали су иницијативу УИО за измјену Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, те навели да ће на том плану бити урађене детаљне анализе прије него што иницијатива буде упућена у даљу процедуру.

- Ни на данашњој сједници није било сагласности међу ентитетским представницима за доношење одлука о привременим поравнањима за протекле године, нити у вези са утврђивањем привремених коефицијената за расподјелу средстава са јединственог рачуна за период април-јуни 2019. године - навели су из УИО.