latinica  ћирилица
21/06/2019 |  17:55 | Аутор: СРНА

МУП: Полиција поступа у складу са законом, не насједати на дезинформације

У Министарству унутрашњих послова Републике за Срну је речено да су полицијски службеници Полицијске управе Бањалука, приликом привођења лица чији су иницијали Б.Б, поступали у складу за законом, те позвали институцију Омбудсман за људска права БиХ, као и све инстутуције и појединце да прво сагледају чињенично стање и да не насједају на дезинформације и грубо изношење неистина.
МУП Републике Српске -
МУП Републике Српске

- Полицијски службеници су синоћ од наведеног лица затражили на увид личну карту с циљем његовог легитимисања /члан 32 Закона о полицији и унутрашњим пословима Републике Српске/, што је он одбио. Такође, одбио је да каже своје име и презиме, након чега је упозорен од полицијских службеника /члан 30 Закона о полицији и унутрашњим пословима Републике Српске/ - прецизирано је у одговору из МУП-а Српске на питање Срне да прокоментаришу позив институције Омбудсмана за људска права БиХ упућен припадницима МУП-а Српске на, како су навели, професионалност и досљедну примјену законских прописа.

Из МУП-а наглашавају да је лице Б.Б. потом позвано у службене просторије Полицијске управе Бањалука ради утврђивања идентитета што је предвиђено Чланом 33 Закона о полицији и унутрашњим пословима Републике Српске.

- Након што је одбио да поступи по законито издатом наређењу полицијских службеника, лишен је слободе у складу са Чланом 37 Закона о полицији и унутрашњим пословима Републике Српске - прецизирано је у одговору из МУП-а.

Приликом лишења слободе наведено лице је пружало активан отпор, отимајући се у намјери да се истргне полицијским службеницима из руке, при чему су полицијски службеник и наведено лице пали на асфалтну подлогу и задобили лакше тјелесне повреде, чиме су се испунили услови за лишење слободе лица уз употребу средстава силе, а у складу са Чланом 47 Закона о полицији и унутрашњим пословима Републике Српске.

- Све наведено је уочљиво и са снимака који су приказани путем друштвених мрежа. Такође, на снимцима се јасно види да не постоји никакав вид полицијске бруталности, већ да се лице које пружа активан отпор савладава с намјером предузимања службене радње и стављања средстава за везивање - истакли су из МУП-а Српске.

Из полиције су појаснили да је идентитет лица утврђен по његовом довођењу у службене просторије Полицијске управе Бањалука, увидом у његову личну карту.

- Након утврђивања идентитета, лицу је уручен прекршајни налог због почињеног прекршаја - ометање државних органа, привредних друштава и других правних лица у вршењу јавних функција из Члана 24 Закона о јавном реду и миру Републике Српске. Лице је прихватило уручени налог, те је синоћ у 23.10 пуштен из службених просторија, с обзиром на то да су престали разлози за његово даље задржавање - прецизирано је у одговору из МУП-а Српске.

Из полиције напомињу да се све наведено може јасно потврдити и снимцима који постоје на друштвеним мрежама, те када је у питању одбијање поступања по законито издатом наређењу полицијског службеника, пракса већине земаља региона у погледу примјене законских овлашћења је слична, што се лако може и утврдити.

- Такође, у вези са притужбама грађана о наводној полицијској репресији, Полицијска управа Бањалука није запримила ниједну пријаву, а у случају да иста пристигне поступиће се у складу са законским процедурама - поручили су из МУП-а Српске и замолили јавност, као и званичне институције да прво сагледају чињенично стање, а не да насједују на манипуације и грубо извртање чињеница које злонамјерно и континуирано спроводе појединци.