latinica  ћирилица
21/06/2019 |  18:17 ⇒ 22:00 | Аутор: РТРС

На помолу рјешење за формирање Савјета министара?

Дан након посјете Мирослава Лајчака БиХ, потврђују се оптимистичне најаве словачког дипломате да је у разговорима са бх. политичким лидерима пронађена формула на основу које ће врло брзо бити формиран Савјет министара.

Први је јуче лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић рекао да ће се то десити у наредних седам до осам дана, док је предсједник СДА Бакир Изетбеговић данас био још конкретнији, откривши ко ће и колико попустити да би се добила извршна власт БиХ.

Лидер СНСД-а Милорад Додик нешто уздржанији, поручио је да су досадашња условљавања у вези са формирањем Савјета министара непотребна и штетна по БиХ.

Заголицао је словачки дипломата машту јавности изјавом о формули за комплетирање власти на нивоу БиХ.

У ситуацији када СДА ултимативно условљава нови Савјет министара наставком НАТО интеграција, а СНСД одлучно истрајава на војној неутралности, док се ХДЗ БиХ грчевито бори за измјене Изборног закона, с нестрпљењем се ишчекивало објашњење, ко је одустао од својих ставова.

- Нико ништа није одустао, сви су по свом и ту треба наћи средње рјешење. Средње рјешење је слање годишњих планова онако као је то одређено законом и стратегијама и задовољити српску страну тиме да нема чланства у НАТО без нових одлука Предсједништва, евентуално референдума у БиХ - рекао је Бакир Изетбеговић, предсједник СДА.

Наслућивало се и раније да је Изетбеговић спреман на компромис са српском страном што се тумачи учесталим посјетама америчких званичника БиХ. Чак је, и увијек ратоборни Комшић, спустио гард, рекавши да разумије политичке представнике из Српске да не желе у НАТО, ипак и један и други истрајавају на слању тзв. Годишњег националног плана за НАТО.

Било каква условљања су контрапродуктивна, одговара Додик.

- Требало је од почетка формирати Савјет министара и наставити се бавити питањима, па и онима која гурају Бошњаци тј. питањима везано за НАТО. Наш приступ је једноставн, желимо да то урадимо што прије могуће, али се нећемо пуно трудити, јер ако њима није стало до БиХ, није ни нама, ваљда су разумјели о чему су ради - јасан је Додик.

Додик није конкретно одговорио на Изетбеговићу понуду да се пошаље ГНП за НАТО, а као компромис да се српској страни понуди референдум о чланству у НАТО-у али у БиХ, а не у Српској што умањује шансе да успије, већ је само изразио спремност да настави договоре о Савјету министара на бази познатих ставова из Српске.

- Сигурно је да ће пронаћи начин да нађу рјешење које ће да задовољи њих, исто тако које ће моћи презентовати бирача да не испадне да је било ко од њих нешто превише изгубио, већ да су сви добили. Вјерујем да ће се многе ствари дешавати иза затворених врата - истакла је Ивана Марић, политички аналитичар из Сарајева.

Раније су лидери СДА, СНДС-а и ХДЗ-а БиХ већ договорили расподјелу фотеља у СМ БиХ тако што би сваком народу припала по три ресора, с тим што би Србин био предсједавајући. Од десет замјеничких министарских позиција, СДА и њени партнери добили би четири, ХДЗ БиХ и СНСД по три мјеста.