latinica  ћирилица
21/06/2019 |  18:38 ⇒ 20:02 | Аутор: sputniknews.com

Додик открио модел за рјешавање кризе у БиХ

Начин на који су главне молдавске странке одлучиле да ријеше политичку кризу у тој земљи могао би да послужи као примјер за рјешење кризе у БиХ, наводи за Спутњик предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик.
Милорад Додик - Фото: Screenshot
Милорад ДодикФото: Screenshot

Сусрети са мађарским премијером Виктором Орбаном, бјелоруским предсједником Александром Лукашенком и предсједником Молдавије Игором Додоном обиљежили су протеклу радну недјељу предсједавајућег Председништва БиХ.

Додик је са свима њима разговарао о побољшању економске сарадње, али неке од земаља са чијим се званичницима срео, могу да постану примјер који би БиХ могла да слиједи како би изашла из политичке кризе.

Орбан разумије Српску

Главна тема сусрета са Виктором Орбаном били су односи БиХ, односно Републике Српске и Мађарске, каже Додик.

- Разговарали смо о европским темама, регионалним темама... Мислим да је Орбан велики лидер који стратешки промишља, који саговорнику омогућава да спозна не само дневнополитичке аспекте политика које се воде, него и дугорочне и средњорочне планове у том погледу - наводи Додик.

Изјавом да Република Српска у Мађарској ужива велико поштовање, те да Додикова посјета симболизује добре односе између Мађара и Срба, мађарски премијер је дао подршку одржању идентитета Српске, који је, према Додиковим ријечима, везан за чињеницу да је она незаобилазан фактор одлучивања о питањима у којима мора да се постигне консензус. И у питањима у којима у првим фазама одлучивања може да дође до прегласавања, Срби имају механизам да се одбране од доношења штетних одлука.

- У оквиру тога треба тражити и идентитет - у њега свакако спада и православна вјера која доминира у Републици Српској, словенско поријекло и чињеница да је Српска веома активан и препознатљив дио региона. Многи, и у БиХ, а и неки на Западу, не желе да виде Републику Српску као фактор за доношење одлука, него покушавају да је развласте, тако да је наша упорна борба за права стечена уставом и Дејтонским споразумом изградила идентитет наше упорне борбе за нашу позицију - каже Додик.

Сарадња са Бјелорусијом

У Минску су са предсједником Бјелорусије Александром Лукашенком вођени разговори о, углавном, економским темама. Бјелорусија, каже Додик, има развијену производњу машина и превозних средстава из области рударске индустрије, као и развијену производњу пољопривредних машина и аутобуса. Све то би, према ријечима предсједавајућег Предсједништва БиХ, могло да буде занимљиво за Босну и Херцеговину и Републику Српску.

Са Лукашенком, али и са бјелоруским премијером Игором Лисенком такође је разговарао и о развоју сарадње на плану образовања, културе и туризма.

- За Бјелорусе, код нас, у Републици Српској, БиХ и читавом региону постоје атрактивна мјеста која би могли да посјете и разговарали смо како учинити доступним информације, прије свега обичним људима, да се упознају са могућностима. Морали бисмо организовати састанке на нивоу туристичких оператера. Договорили смо се и да Бјелорусија и БиХ, Република Српска, формирају заједнички тим за упознавање о достигнућима везаним за нове технологије. Дакле, разговарали смо о темама које су животне - каже Додик.

Молдавија као примјер

Молдавија, додаје Додик, може да послужи као примјер Босни и Херцеговини за превазилажење политичке кризе. Предсједник најмање државе настале из распада СССР-а - Игор Додон упознао је Додика са консензусом који су двије партије, једна проруска, друга проевропска, направиле и формирале нову владу у Кишињеву, док су разлике оставиле по страни.

- То би, можда, могао да буде примјер и за БиХ, која има општи консензус око европских питања, али је потпуно поларизована по питању НАТО-а, гдје Република Српска не жели чланство у тој организацији, а са друге стране, Бошњаци и Хрвати то желе, с тим што Хрвати на томе не инсистирају, а Бошњаци су то поставили као одлучно политичко питање - објашњава Додик.

Разговори које је посљедњих дана водио са страним државницима били су веома успјешни, оцјењује Додик и створили су основу за будућност. Са предсједником Молдавије договорио је посјету БиХ на јесен, док је Лукашенка позвао у посјету. Са Орбаном најављује скоре сусрете, како каже, више на приватној основи.