latinica  ћирилица
21/06/2019 |  18:50 ⇒ 22/06/2019 | 07:56 | Аутор: РТРС

Тегелтија: Тужићу све медије и политичаре, који су ме дискредитовали!

Једногласно усвојеним актом Високи судски и тужилачки савјет одговорио је на критике које су им у отвореном писму крајем маја упутиле мисије ОЕБС-а и Европске уније, те амбасада САД у БиХ. Законодавну власт у БиХ позвали су да што прије донесе нови закон о ВСТС-у. А предсједник ВСТС-а Милан Тегелтија најављује тужбе против медија и политичара који су протеклих дана износили неистине о његовој умијешаности у коруптивне радње.

Једномјесечна јавна сатанизација Милана Тегелтије у којој су се утркивали недоказани "револуционари" и непрофесионални "правдољупци".

Медијски бомбастични, дисциплински и кривични "прогон" и истраге! И након што, креаторима, нису донијели жељене резултате, Тегелтија је одлучио да узврати ударац. Са својим правним тимом, као грађанин, а не као предсједник ВСТС-а поднијеће тужбе за клевету, пријаве и дисциплинске пријаве.

- Заједно са мојим правним тимом биће предузета опсежна правна акција која подразумијева подношење грађанских тужби за клевету против свих медијских кућа и појединачно новинара, политичара и других особа који су својим изјавама у јавности изнијели или пренијели нетачне тврдње из којих произилази да сам починио било какву коруптивну радњу - рекао је Тегелтија.

Тужбе "иду" и пут Њемачке – против тамошњег медија и новинара, из истог разлога.

Пријава у Стразбур, предсједнику Европског суда за људска права, против судије из БиХ Фариса Вехабовића, који се јавним иступима директно умијешао у поступак. А дисциплинске пријаве против носилаца правосудних функција, који су се супротно кодексу судијске етике, различитим "сугестијама" бх. Тужилаштву директно уплели у активни кривични поступак.

И не плаши се, каже Тегелтија, да ће бити поново "сатанизован" како гуши медијске слободе и новинарска права, јер му то никако није намјера.

- Новинари имају права, но ни новинари нису изван закона. Често свједочимо прекорачењу онога на што новинари имају право - каже Тегелтија.

И док је Тегелтија најављивао, на законима засновану борбу за лични и професионални интегритет и дигнитет, увјерен да ће истина и мотиви "угледати свјетло дана", Канцеларија дисциплинског тужиоца ВСТС-а регистровала је нови предмет.

Овај пут против бившег главног тужиоца Кантона Сарајево, и актуелног судије Суда БиХ Далиде Бурзић.

Наводно је Бурзићева од кантоналних тужилаца тражила да мијењају правне квалификације појединих кривичних дјела, да одређене особе не хапсе и слично. Предмет је регистрован поново на основу медијских натписа – истог он лајн сарајевског магазина, и истог "новинара-истраживача" који је "конструисао" и Тегелтијин "случај"!

И прије њега, већ заборављени случај "Селефије" у којем су исти аутори тврдили како хрватска СОА ни мање ни више већ "вибер препискама" врбује и наоружава бх. држављане. И исти бх. безбједњаци се "заклињали" како ће "подастријети" доказе. Мјесеци су, међутим, прошли, а доказа нема!