latinica  ћирилица
21/06/2019 |  18:58 ⇒ 20:40 | Аутор: РТРС

Масовно тровање храном у једној добојској пицерији

У Добоју - тровање храном. Деветнаест особа затражило је медицинску помоћ, 15 их је задржано на лијечењу у Болници "Свети апостол Лука". Код два лица, потврђено је да је ријеч о салмонели, бактерији која се најчешће јавља у љетним мјесецима. За остале пацијенте, још се чекају резултати анализе. Сви су конзумирали храну у истом угоститељком објекту, који је привремено затворен.

Три дана у добојску болницу пристижу пацијенти са истим симптомима - цријевних болести.

Узимањем анамнезе, утврђено је да су сви јели у једној добојској пицерији. Неки од њих, након терапије, пуштени су са болничког лијечења.

- Код њих је изолована салмонела, имали су исте симптоме, повраћање, прољев, повишена температура, болови у стомаку. Ријеч је о средње тешким случајевима, а за сада нема додатних компликација - рекла је Свјетлана Аџић, начелница Службе за инфектологију у болници Свети апостол Лука, Добој.

Како сазнајемо, ријеч је, углавном, о радницима једне фирме који су у пицерији имали плаћен оброк.

У том угоститељском објекту одмах је извршен вандредни инспекцијски преглед, током којег, власник објекта, испекторима није на увид показао санитарне књижице за пет радника. Због тога су радници упућени на санитарни преглед.

- За потребе анализе и супер анализе инспектору су узели узорке јаја за која власник није могао доказати поријекло, мајонезе и пилећег меса које се не доводи у директну везу са тровањем, с обзиром да се ради о новој неотвореној пошиљци. Одмах по завршетку контроле ресторан је затворен. По добијању резултата лабораторијске анализе инспекцијски поступак ће бити настављен - наведено је у саопштењу Инспектората Републике Српске.

У љетном периоду бактеријско тровање храном чешће је него иначе. Прије свега због виших температура, али и због учесталије употребе високоризичних, лако кварљивих намирница, попут млијека, јаја и њихових прерађевина.

- Што се тиче тровања салмонелом, симптоми људи настају у року од 30 минута, али може да траје и у року од 24, 48 па до 72 сата након конзумирања загађене хране. Симптоми зависе од загађене концентрације присутних бактерија. То су повраћање, учестали прољев, може да га прати и повишена температура - појаснила је Весна Петковић са Института за јавно здравство Републике Српске.

Вијест о масовном тровању храном стиже и из Србије. Због стомачних тегоба 19 средњошколаца из Нове Вароши задржано је на болничком лечењу у Пријепољу и Ужицу.

Дјеца су, како наводе медији, јела храну из објекта у близини школе. Санитарна инспекција затворила је објекат, а ужички Завод за јавно здравље утврдиће узрок тровања деце.