latinica  ћирилица
21/06/2019 |  19:15 ⇒ 21:07 | Аутор: РТРС

Додик у Бјелорусији: Српска против чланства у НАТО (ФОТО)

У наставку посјете Бјелорусији, предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик разговарао је са предсједником Молдавије, Игором Додоном, а главне теме биле су евроинтеграције, те односи са НАТО савезом и Русијом.

Политичка ситуација у Молдавији веома је сложена и земља је подијељена између Русије и Европске уније, истакао је молдавски предсједник, током састанка са предсједавајућим Предсједништва БиХ.

Додон је нагласио да његова земља не жели да буде дио НАТО савеза, али је по том питању постигнут одређени консензус у земљи. Додик је рекао да је ситуација у БиХ још сложенија, јер у њој живе три народа, припадници три вјерске заједнице, а и веома је снажно присуство међународне заједнице преко високог представника. Упркос томе, стање унутар БиХ је стабилно, рекао је Додик и додао да ће чланство у НАТО и даље бити питање поларизације у БиХ.

- Молдавија има сличну ситуацију као БиХ. Постоји договор око европског пута, али исто тако постоје снаге које сматрају да Молдавија треба да се интегрише у заједницу коју предводи Русија, а постоје и они који су снажно за НАТО и они који су против тога - рекао је Додик.

Фото: РТРС

Додик и Додон сагласили су се да је потребно побољшати сарадњу на свим пољима, посебно економском. Прве заједничке активности могле би да почну већ од јесени, а договорено је и да у наредном периоду буде организован још један сусрет.

Након састанка са Додоном, Додик је посјетио једну од највећих фабрика у Бјелорусији - МАЗ, која се бави производњом камиона и аутобуса, а прави и дијелове за Мерцедес. Фабрика је у потпуности у државном власништву, а запошљава 26.000 радника. У квалитет њихових аутобуса имао је прилику и лично да се увјери.

Фото: РТРС

- Ово је први пут да сам возио аутобус, али могу да кажем да је било једноставно, не чини се тешко. Када је ријеч о унутрашњем дизајну, он не одудара од онога што можете да сретнете у најзначајнијим европским престоницама - рекао је Додик.

Фото: СРНА

Након тога, предсједавајући Предсједништва БиХ је посјетио Националну библиотеку у Минску, која је по броју књига једна од највећих у Европи, и разговарао са руководством ове културне институције. Ово је величанствено и импозантно здање националне баштине, написао је Додик у књизи утисака, а библиотеци је поклонио књигу "Српска, земља импресија".

Фото: РТРС

- Сам објекат и сама организација одају велику озбиљност. То је, како се сматра, мјесто гдје има највећи број појединачних наслова у Европи, а најважнија је ипак могућност дигиталне примјене - рекао је Додик.

Фото: РТРС

Након посјете библиотеци, Додик је дао опширан интервју за главну телевизију у Бјелорусији - Бјелорус 1.

Фото: РТРС

Вечерас је одржан још један састанак са бјелоруским предсједником Александром Лукашенком.