latinica  ћирилица
21/06/2019 |  19:18 ⇒ 20:28 | Аутор: ТАНЈУГ

Венецијанска комисија дала зелено свјетло црногорском Закону о слободи вјероисповијести

Венецијанска комисија дала је позитивно мишљење на црногорски Приједлог закона о слободи вјероисповијести, саопштила је Влада Црне Горе.

Како је наведено у саопштењу, објављеном на сајту Владе у Подгорици, Венецијанска комисија је на пленарној сједници усвојила позитивно мишљење на Приједлог закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница, констатујући да предложени законски текст "доноси значајне позитивне промјене постојећег застарјелог законодавства".

У саопштењу Владе се наводи да је, коментаришући питање имовине вјерских заједница, Венецијанска комисија нагласила да што се тиче важног питања имовине вјерских заједница, "разумије забринутост црногорских власти у погледу увођења правне сигурности и рјешавања питања могуће незаконите/злоупотребом извршене регистрације на име вјерских заједница током 1990-их година низа вјерских објеката који могу бити дио културне баштине Црне Горе. Тим прије зато што држава, према члану 78. Устава, има дужност да штити природну и културну баштину земље".

- Венецијанска комисија је овим мишљењем подржала кључно опредијељење Владе да предложеним законом сваком грађанину Црне Горе буде гарантована слобода да, по сопственој савјести, буде или не буде вјерник било које вјероисповијести, афирмишући право државе да заштити имовину и културно благо које припада свим грађанима и да обезбиједи да закони Црне Горе једнако важе за све, на читавој територији државе - поручују из црногорске владе.

У сапштењу се каже и да "Венецијанска комисија поздравља у том погледу то што се рјешења предложена у овом Приједлогу закона ослањају на дугогодишње правне принципе црногорског правног поретка и не заснивају се на ad hoc правилима, специфичним за ову ситуацију".

- Делегација Владе Црне Горе која је учествовала у раду пленарне сjеднице Венецијанске комисије, коју је предводио министар за људска и мањинска права Мехмед Зенка, изразила је захвалност комисији на датом стручном мишљењу, саопштивши да ће сугестије и препоруке за даље унапређење и прецизирање одређених законских одредби бити пажљиво размотрене и инкорпориране у финални текст Приједлога закона који ће бити упућен Скупштини на разматрање и усвајање -  наводи се на крају саопштења.