latinica  ћирилица
21/06/2019 |  22:34 ⇒ 22:42 | Аутор: СРНА

Бањалука: Промоција потенцијала музичких умјетника

У Бањалуци је низом наступа и концерата на различитим локацијама обиљежен Свјетски дан музике с циљем промоције потенцијала и труда музичких умјетника са ових простора, а одржан је и музички дефиле у којем је учествовао и Полицијски оркестар Министарства унутрашњих послова Републике Српске.
Обиљежавање Свјетског дана музике - Фото: РТРС
Обиљежавање Свјетског дана музикеФото: РТРС

Диригент и асистент на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци Душан Урошевић рекао је да су наступи одржани у Галерији Академије, у згради Владе Републике Српске, Градске управе, вртићима, просторијама Хуманитарног удружења Дуга и у Улици Веселина Маслеше.

- Вечерас смо имали прилику и да испратимо музички дефиле у којем су, осим Полицијског оркестра МУП-а Српске, учествовали и хор Академије "А прима виста" и пјевачка група катедре за етно-музикологију Академије - навео је Урошевић.

Он је изразио задовољство што је Бањалука један од 400 градова у свијету у којима се обиљежава овај дан, чиме се доприноси да Република Српска, али и БиХ буду позициониране на свјетској мапи културе.

- Циљ је да се слави музика, која је важна у нашим животима јер на најљепши начин може да обогати нашу душу - нагласио је Урошевић.

Он је додао да су у обиљежавању Свјетског дана музике учествовали студенти и професори бањалучке Академије умјетности, али и гости - представници Конфуцијевог института бањалучког Универзитета, Музичке школе "Владо Милошевић" из Бањалуке, Градски тамбурашки оркестар и други.

Свјетски дан музике, који је први пут обиљежен 1982. године на иницијативу француског Министарства културе, прославља се у више од 100 земаља свијета.