latinica  ћирилица
22/06/2019 |  12:19 ⇒ 13:11 | Аутор: СРНА

Жена поријеклом из БиХ осуђена због помагања ИСИЛ-у

Медиха Салкичевић, поријеклом из БиХ, осуђена је у САД на шест и по година затвора због помагања ИСИЛ-у.

Чикашки АБЦ наводи да ће адвокати Салкичевићеве, која је ухапшена 2015. године у Чикагу, вјероватно тражити мању казну или условно пуштање на слободу, али јој не иду у прилог изјаве како "невјерници треба да буду живи закопани".

Салкичевићева, мајка четворо дјеце, послије четири године у Савезном затвору недавно је признала кривицу, пише Аваз.

Она је признала да је била дио групе имиграната из неколико америчких земаља, који су куповали опрему и остале потрепштине те, заједно с новцем, слали борцима ИСИЛ-а.

Салкичевићева је била дио групе која се придружила Абдулаху Рами Пазару, поријеклом из БиХ, који је до 2013. живио у Сент Луису, а потом отишао у Сирију.

Она је из притвора писала окружним властима и тражила помиловање с обзиром на, како је истицала, "бруталан живот који је током рата преживјела у БиХ".

Према писању америчких медија, Салкичевићева је годинама живјела у чикашком предграђу, гдје је и ухапшена. Када је притворена, била је запослена на аеродрому "Чикаго О`Хара".

Она је у шифрираним препискама користила надимке Медy Умулуна и Босна Мексико, а амерички медији о њој пишу под насловом "Мама из предграђа оптужена за тероризам".