latinica  ћирилица
22/06/2019 |  12:34 | Аутор: СРНА

Бесплатан превоз на обиљежавање пробоја "Коридора живота"

Град Бањалука ће сутра, поводом обиљежавања 27 година од пробоја "Коридора живота", организовати бесплатан превоз грађана на Дугу Њиву код Модриче.
Спомен-обиљежје на Дугој Њиви: Положени вијенци за 413 страдалих војника ВРС - Фото: СРНА
Спомен-обиљежје на Дугој Њиви: Положени вијенци за 413 страдалих војника ВРСФото: СРНА

Полазак три аутобуса планиран је у 6.30 часова са старе аутобуске станице /Видовданска улица/, а повратак је предвиђен по завршетку обиљежавања у послијеподневним часовима, саопштено је из Градске управе.

Обиљежавање ће почети у 9.00 часова Светом архијерејском литургијом код Манастира Светог великомученика цара Лазара, а у 11.00 часова биће служен парастос за погинуле и положени вијенци код Спомен-обиљежја.

За 12.00 часова предвиђено је обраћање званичника, а за 12.30 часова умјетнички програм у којем ће учествовати глумци и етно-групе.

Обиљежавању ће присуствовати министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић, који је и предсједник Одбора Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић, те делегација Народне скупштине Српске.

Војна операција "Коридор 92" трајала је од 14. до 28. јуна на подручју Посавине и омогућила је спајање западних дијелова Српске и Републике Српске Крајине са остатком Српске и Србијом.

У акцији "Коридор 92", која је означена као судбоносна, погинула су 273 борца Војске Републике Српске, те по 70 припадника Министарства унутрашњих послова Српске и Војске Републике Српске Крајине, док је рањено 1.505 војника.