latinica  ћирилица
22/06/2019 |  18:35 | Аутор: СРНА

Јукић: Браним право на позивање на закон, у супротном одлучује улица

Потпредсједник Високог судског и тужилачког савјета Ружица Јукић изјавила је да своју независност у одлучивању брани од свих насртаја, као и право на позивање законских одредаба и њихово тумачење, јер у супротном одлучује улица.
Ружица Јукић (фото: ba.n1info.com) -
Ружица Јукић (фото: ba.n1info.com)

Реагујући на медијске иступе судија Милана Благојевића и Бранка Перића, Јукићева је у саопштењу за јавност навела да је законом утврђено да су једио дисциплинске комисије овлаштене да одлучују о дисциплинским тужбама, те да она не брани предсједника ВСТС-а Милана Тегелтију већ своју незавиност у одлучивању.

Она је Благојевића, судију Окружног суда Бањалука, оптужила да "веома често крши Етички кодекс судија на начин да коментарише дисциплинске поступке, који су у току, као и судске поступке приликом издвајања мишљења, које треба да остане тајна за јавност".

Јукићева је навела да је Благојевић "постао велики миљеник појединих медија у Федерацији БиХ откако је почео да критикује ВСТС, односно његово руководство", те подсјетила на његову недавну изјаву да су првостепена и другостепена дисциплинска комисија злоупотријебиле овлаштења што улази у сферу кривичног дјела због одлука које су донијеле.

Истичући да је важно знати ко су "морални носиоци правосуђа који се готово свакодневно појављују у медијима да држе лекције ВСТС-у", Јукићева је у саопштењу за јавност навела да је раније судија Благојевића "лишен слободе, а против њега је поднесена и кривична пријава".

Она је напоменула да је након свега један од ранијих сазива ВСТС-а Благојевића вратио у правосуђе, јер је дао оставку, те да је тиме стављен терет постојећем сазиву Савјета да буде одговоран за носиоце правосуђа, које није поставио на функције.

Када је ријеч о судији Бранку Перићу, Јукићева је навела да се он очито желио додворити шефу Мисије ОЕБС-а Брусу Бертону јер, вјероватно размишља, да би уколико буде поново принудне управе, могао бити предсједник ВСТВ, као што је то био на почетку његовог мандата у ВСТВ-у.

Јукићева је навела да је Перић своју тадашњу фукцију искористио за остваривање циља, тј. своју промоцију на неку вишу судску инстанцу" и да је "остварио сан да себе и Медџиду Кресо именује у Суд БиХ".

Она је истакла да је Перић користећи службени положај за један дан именовао Кресо два пута, прво за судију Суда БиХ, а онда за неколико сати за предсједника Суда, као и да је запослио тадашњу супругу у ЈКП "Покоп" просектура Баре, чији је тадашњи директор био пријатељ Медџиде Кресо.

Јукићева је додала и да се Перић, након што није прошао на функцију за предсједника Суда БиХ, поново удружио са Кресо, те да су постали највећи критичари ВСТВ-а.

Према њеним ријечима, Перић "није научио основну ствар - да је незвисност судија, независност од свакога, само не од закона, Устава и Европске конвенције о основним људским слободама и правима".

- То што нам је нека страна земља финансијски помогла, не значи да се може мијешати у судске поступке и у одлуке о именовању. Помажу нам и наше владе, али пресуђујемо у корист оних, на чијој је страни закон, а не у корист Владе, када се појави као странка у поступку - навела је Јукићева.