latinica  ћирилица
22/06/2019 |  18:59 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Касиндо: Парастос погинулим припадницима ВРС

Код Спомен обиљежја у насељу Касиндо у Источној Илиџи служен је парастос за погинуле припаднике Касиндолског батаљона Војске Републике Српске. Јединица је ратовала на ширем подручју Сарајева, од Трескавице до Олова. Током Одбрамбено - отаџбинског рата погинуло је 99, а рањено 60 њених припадника.

Вијенце су положили и изасланици предсједника Републике Српске и српског члана Предсједништва БиХ који су поручили да се мора очувати сјећање на све погинуле борце који су живот уградили у темеље Републике Српске.

Јелисавка Васиљевић дрхтавим гласом говори о сину јединцу. Бранко није имао ни 19 година када је као припадник Касиндолског батаљона ВРС погинуо на Игману у љето 1993. године.

- Живјети морамо и даље, шта друго. Супруг и ја смо сами. Син није имао ни пуних 19 година када је настрадао али нисмо ми једина породица која је некога изгубила - прича Васиљевићева.

Очување успомене на ратна дјела погинулих припадника Касиндолског батаљона и брига о њиховим породицама трајна је обавеза њихових сабораца, али и власти.

- Сем Касиндолског батаљона борци из Касиндола били су у другим јединицама, сем положаја око Касиндола ишли су и на друга ратишта, тако да је за мало мјесто 99 жртава велики број, не смијемо их заборавати и обавезни смо дјеци преносити о њиховим заслугама - каже Слободан Маунага, предсједник Борачке организације "Илиџански борац".

Одајући почаст погинулим борцима, изасланици предсједника Републике Српске и српског члана Предсједништва позвали су на јединство и слогу међу Србима, какви су владали у Одбрамбено-отаџбинском рату.

- Заслуга тих људи који су погуинули јесте да дођемо овдје, молитвено се поклонимо њиховим сједнима, запалимо свијеће, положимо цвијеће и кажемо им хвала јер су уградили живот у Републику Српску - истиче Миладин Драгичевић, изасланик предсједнице Републике Српске.

Бошко Томић, изасланик српског члана Предсједништва БиХ нагласио је да је Касиндолски батаљон један од оних који је исписао свијетле странице историје у одбрани свог народа, обишао сва ратишта, сачувао простор и против неколико пута већег непријатеља.

Он је навео да овај батаљон није изгубио ниједног милиметра територије и истакао обавезу да се заједно сјећамо тих дана рата.

Сјећање на њихову жртву и упознавање младих са ратним путем јединице чува се кроз Културно-спортску манифестацију "Дан Касиндолског батаљона" која се у континуитету одржава посљедњих 19 година.