latinica  ћирилица
22/06/2019 |  19:10 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Дјеца са Косова и Метохије посјетили Козару

Стотињак дјеце са Косова и Метохије са домаћинима из Приједора, посјетило је Национални парк Козара. Дјеца из Велике Хоче, Ораховца и Косова Поља гости су вршњацима из приједорске Основне школе "Десанка Максимовић".

Боравећи у Приједору малишани с Космета упознали су се са вршњацима и склопили нова пријатељстава.

Највише их је, кажу, одушевио начин на који су их домаћини дочекали.

- Упознао сам доста нових другара. Брзо ми је прошло вријеме. Овдје сам већ другу годину - каже Михајло Зечевић, ОШ "Доситеј Обрадовић" Ораховац.

Одушевљење због посјете нису крили ни њихови вршњаци из Приједора. Друже се, играју...

- Ишли смо у шетњу. Играли смо једну игру. Посјетили смо Бањалуку и обишли тржни центар - прича Дуња Зорић, ученица ОШ "Десанка Максимовић" Приједор.

Приједор већ пету годину учествује у овом пројекту. Педесетак ученика угостили су ученици Основне школе "Десанка Максимовић", док је Центар "Сунце" био домаћин за 25-оро дјеце са сметњама у развоју и њиховим родитељима.

- Захваљујем се родитељима и ученицима, који су нас прихватили са задовољством, да би на тренутак нашој дјечици са Косова вратили осмјех на лице, и како би заборавили све оне недаће и проблеме са којима се сусрећу посљедњих година - рекао је Горан Јовић, директор ОШ "Угљаре" Косово Поље.

Милорад Арлов, предсједник Одбора за помоћ Србима са Косова и Метохије истакао је да је циљ ове организације повезивање српског народа и породица, управо преко дјеце.

Малишани с Космета сутра завршавају посјету и крећу својим кућама на Косово и Метохију.

Нова посјета локалним заједницама у Српској заказана је за наредну годину.