latinica  ћирилица
22/06/2019 |  19:59 ⇒ 21:55 | Аутор: РТС

Црна Гора и Србија да спусте тензије; сачекати закључке Венецијанске комисије

Предсједник Србије Александар Вучић истакао је да би било најбоље да Црна Гора и Србија спусте тензије и додао да ће мишљење о ставу Венецијанске комисије о црногорском закону о слободи вјероисповести изнијети када он буде објављен.
Александар Вучић (Фото:Tanjug:/Димитрије Гол) -
Александар Вучић (Фото:Tanjug:/Димитрије Гол)

Александар Вучић је, упитан да прокоментарише медијску кампању у Црној Гори против Србије и Срба, као и, како наводи влада у Подгорици, позитивно мишљење Венецијанске комисије, рекао да се кампања води у Црној Гори против Србије и Срба, а у Србији се води обрнута кампања.

- Најбоље је да станемо и једни и други. Волеио бих када би било могуће - нагласио је Вучић.

Додаје да му је најсмјешније када у медијима прочита да Србија води кампању против Црне Горе, а у њиховим медијима се објављује десетак страна о наводној стогодишњој српској окупацији Црне Горе.

У вези са позивањем амбасадора Србије у Подгорици Зорана Бингулца у Министарство спољних послова Црне Горе, Вучић је оцијенио да се ради о мјери за унутрашњу употребу.

- Питао ме је Дачић да шаље ноту. Замолио сам га да то не ради. Ми ћемо то чинити када буде било нешто стварно, а не због изјаве неких политичара или других. Могли би на дневном нивоу да шаљемо 15 нота. Али боље је да спуштамо тензије. То служи интересима српског народа. Подизање тензија неће никоме да послужи да живи боље ни у Пљевљима, Херцег Новом и другим местима. Треба да помогнемо нашем народу, а не да му одмажемо - поручио је Вучић.

Што се Венецијанске комисије тиче рекао је да жели да сачека закључке.

- Волим да прочитам одлуку Комисије прије него што доносим закључке -  нагласио је предсједник Србије.

"Жао ми је нисам могао да присуствујем отварању Европских игара" 

Предсједник Србије изразио је жаљење што није могао, због учешћа тзв. Косова, да присуствује синоћњем свечаном отварању Европских игара у Минску, додајући да му је било тешко, али да је морао да поступи као предсједник Србије.

Вучић је рекао да му је жао што је његов изостанак на свечаности у Минску био важна вијест у руским медијима, умјесто да то буде разговор са руским премијером Димитријем Медведевом.

- Било је ми много тешко да домаћину, предсједнику Бјелорусије Лукашенку морам да кажем да нећу присуствовати свечаности, јер знам колико се трудио и колико је направио. Он је, поред себе, на свечаности, с једне стране ставио Медведева, а с друге хтио да стави мене. То је велика част. Рекао ми је и да не иде на стадион без мене. Било ми је тешко што ми се чинило да код тако чврстог човјека скоро да сам видио сузу када сам рекао да не можемо да присуствујемо - објаснио је Вучић.

Подвукао је да је морао да поступи као предсједник Србије, те додао да је Лукашенко био толико фер и коректан и да је водио рачуна о застави Косова, да је гдје год су могли, гдје није била инспекција Међународног олимпијског комитета, изоставили косовску заставу, а нису смејстили у главну ложу Хашима Тачија.

- Водили су рачуна о нама и жао ми је што сам разочарао бјелоруског домаћина, али нисам имао избора - рекао је Вучић.

Истакао је да не жели да се хвали овим и да мрзи такво стицање поена.

- Ово не бих ни рекао да нису руски медији објавили да нисмо присуствовали. Никоме нисмо рекли, јер сматрам да је важно да се спортисти баве спортом, да нема политике - додао је Вучић.

Пренио је да је са министром спорта и омладине Вањом Удовичићем безброј пута разговарао о томе како се одлучио да игра за Србију, пошто му је деда Италијан, отац Хрват, а с друге стране има још неки чудни микс, те је паре добијао од Италијана да игра за њих.

- Није важна нација већ какви сте људи. Причали смо и данас о фантастичним спортистима Хрватима и других националности - истакао је Вучић.

Вучић је, на крају, са жаљењем још једном поновио да је морао на овај начин да поступа.

"Приштина зна да желимо још бржи напредак и то злоупотребљава"

Одлагање састанка у Паризу није пораз Њемачке и Француске, већ тешка ситуација за све, јер Албанци знају да Србија сада живи своје најбоље вријеме и жели још више да напредује, за шта је потребна политичка стабилност и они то желе да искористе, изјавио је Вучић. 

- Наш одговор је – да, нама се жури, јер убрзано напрeдујемо, али то не значи да можете да понижавате Србију и да ниподаштавате њене националне интерсе - поручио је Вучић из Минска.

Вучић је рекао и да није срећан што је Париз одложен, за разлику од Рамуша Харадинаја, који је, примјећује, очигледно желио да на сваки начин стави до знања Американцима да је он тај који жели да САД одлучује о свему, а не Французи и Немци.

- Србија има право на ковертирани потез - нагласио је Вучић.

Упитан да ли је одлагање састанка у Паризу сигнал да би и САД требало да се укључе у процес рјешавања питања КиМ, што је став и америчког професора Едварда Џозефа, Вучић је рекао да је Џозеф озбиљан човек, који никад није био близак ставовима Србије, али да је за Србију немогуће да сви који желе главну улогу буду они који су за независност Косова.

Албанци су, каже, осим што причају глупости, док Рамуш Харадинај води хајку против Срба што, истиче Вучић, говори само о њиховој нервози, свјесни да Србија данас живи своје најбоље вријеме и да долази и много боље вријеме.

- Ми нисмо имали период у историји ни са већим платама, ни са мањом незапосленошћу, ни са бољом перспективом - рекао је Вучић.

Како је истакао, Албанци знају да се Србији жури у бржи економски развој, да буде што успјешнија, са што више фабрика, за шта је потребна стабилна политичка ситуација и компромис и то покушавају да користе.

Како је рекао, Албанци се надају чудима, а њих у политици нема.

На Србији остаје да се тражи компромисно рјешење, а што се тиче признања Косова – чак и да доведу свих 350 милиона Американаца, то не може да се ријеши на тај начин, поручио је Вучић.

Сматра да и Американци то знају, те да и они желе разговор.

- Надам се да ћемо у међувремену да избјегавамо тензије - закључио је Вучић.