latinica  ћирилица
23/06/2019 |  08:00 ⇒ 10:02 | Аутор: srpskainfo.com

Радо бих препустио премијерску столицу за неку чиновничку на нивоу БиХ

У заједничким органима на нивоу БиХ тренутно има преко 22.000 запослених, од којих многи не раде ништа, али зато примају огромне плате, каже за Српскаинфо премијер Републике Српске Радован Вишковић.
Радован Вишковић (фото: Горан Шурлан/РАС Србија) -
Радован Вишковић (фото: Горан Шурлан/РАС Србија)

Он истиче да једну трећину те администрације плаћају и порески обвезници из Српске, те је упитао да ли нам уопште треба толика армија запослених у заједничким органима БиХ.

– Савезна администрација бивше Југославије је имала толики број запослених. Заиста се поставља питање да ли нам треба та армија чиновника – упозорава Вишковић.

Он истиче да је велики број те администрације наметнут од стране међународне заједнице, која је захтијевала отварање појединих агенција или комисија, које у суштини нису потребне.

– Имате данас велики број агенција или комисија у којима запослени примају плату, а ништа не раде. Навешћу само примјер Комисије за концесије на нивоу БиХ, која је формирана прије неколико година на захтјев међународне заједнице. Шта је она урадила за ово вријеме? Ништа. Та Комисија нема чиме располагати јер је имовина на нивоу ентитета, који имају своје комисије за концесије. Те комисије раде и додјељују концесије. Према томе, имамо још једну комисију која само троши наш новац, а у суштини нам није потребна – навео је Вишковић за Српскинфо.

Он је истакао да је спреман већ сутра да замијени своју функцију предсједника Владе Српске са неком од обичних чиновничких функција на нивоу БиХ, гдје се "ништа не ради, а примају се дебеле плате".

Вишковић каже да неки имају чак веће плате од оне коју прима премијер Српске.