latinica  ћирилица
23/06/2019 |  08:33 ⇒ 13:17 | Аутор: СРНА

Лопаре: Одржана манифестација "Фолклором до помирења"

У Лопарама је одржана културно-умјетничка манифестација "Фолклором до помирења" на којој су учествовали ансамбли из Србије, Хрватске, Републике Српске и Федерације БиХ.

Кроз Лопаре су синоћ продефиловали ансамбли "Миленко Топаловић" из Бајине Баште, "Фрула" из Лознице, "Препород" из Теочака, "Бијела" из Брчког, "Класје" из Хрватске, "Васо Пелагић" из Пелагићева, "Јања-Ново насеље" из Јање и домаћин Српско просвјетно културно друштво "Просвјета" из Лопара.

Начелник општине Радо Савић рекао је на отварању манифестације да Лопаре гаје толеранцију, уважавање и међусобно поштовање.

Након отварања потписана је Платформа за мир.

Манифестацију је организовала општина Лопаре у сарадњи са "Просвјетом" и Центром за културу и информисањем, уз финансијску подршку УСАИД-овог пројекта "ПРО-Будућност" .

Ово дружење подржало је друштво "Фрула" из Лознице, чији је предсједник Драган Пуљезевић рекао да трећи пут настапају у Лопарама и да представљају игре са југа Србије, из Шумадије и Поморавља.

Јана Јањић из Културног центра "Класје" из Хрватске каже да је лијепо уживати у различитостима и да им то много значи.

Предсједник "Просвјете" у Лопарама Радмила Митровић рекла је да се на овогодишњој манифестацији окупило више од 200 чланова, односно осам друштава и да је била најбројнија у односу на досадашње.