latinica  ћирилица
23/06/2019 |  09:45 ⇒ 12:59 | Аутор: СРНА

Кесић: Бошњачки лидери не желе да БиХ уђе у ЕУ, прича о НАТО фарса

Шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону Обрад Кесић изјавио је да је БиХ ушла у кризу зато што бошњачки лидери и њихове странке не желе да ова земља уђе у Европску унију.
Обрад Кесић - Фото: РТРС
Обрад КесићФото: РТРС

- Да желе да се то догоди, БиХ би имала статус кандидата. Прича о путу ка НАТО је фарса - рекао је Кесић за Еуроблиц и додао да је НАТО сарајевска политичка игра која спутава пут ка ЕУ.

Он истиче да је тројици чланова Предсједништва БиХ у Бриселу речено да ће БиХ имати статус кандидата ако буду завршене три ствари - формирање Савјета министара, споразум о ромингу и још једно техничко питање.

- Наравно, ништа се није десило - каже Кесић.

Он наводи да су Бошњаци неискрени и да желе централизовану БиХ, што уласком у ЕУ не могу имати.

- Они би радије тапкали у мјесту да што дуже одрже Савјет министара у техничком мандату зато што је Бошњак предсједавајући и зато што имају чланове из српског народа који њима одговарају - рекао је Кесић.

Према његовим ријечима, Бошњаци имају одбојност ка ЕУ зато што Брисел не прихвата Турску.

- БиХ је турски адут за притисак на ЕУ. Бошњаци свјесно саботирају европски пут, они нису искрени када говоре о томе. Иду врло деструктивним путем, покушавају да наметну рјешења без сагласности Републике Српске и њених институција, првенствено национални програм за НАТО, што би било фатално за БиХ - каже Кесић.

То показује, каже Кесић, да они желе Републику Српску свести на исту улогу у БиХ коју имају Хрвати у Федерацији БиХ.

Он сматра да би у случају да Српска крене путем Косова, реаговао високи представник, тврдњом да је све то незаконито и то би био довољан изговор да САД и њихови савезници то узму као правно неосновано и не подрже тај корак.

- Република Српска и Србија морају имати што више контаката са званичном Америком и треба да тамо иду директно - рекао је Кесић и указао да је вишедневна посјета предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић по САД модел који треба користити да се покаже отвореност Српске за сарадњу.

Он каже да односи са САД могу да се побољшају формалним начином, званично, што Република Српска ради редовно, а други приступ је економска, политичка и културна сарадња.

- За овај мали ентитет то је много лакши пут. Свака од 50 америчких држава има програм за међународну сарадњу и свака је вољна да прави те контакте - рекао је Кесић.