latinica  ћирилица
23/06/2019 |  12:27 ⇒ 15:01 | Аутор: СРНА

Савчић: Операција "Коридор" темељ Српске

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић оцијенио је да је операција "Коридора живота" имала историјски значај, јер је направила основни темељ за формирање Републике Српске.

- Све је послије било лакше... Нисмо били сами и имали смо на кога се ослонити у вођењу рата - рекао је Савчић новинарима на Дугој Њиви код Модриче гдје је данас присуствовао обиљежавању 27 година од пробијања "Коридора".

Савчић је подсјетио да је "Коридор" био прва операција Војске Републике Српске /ВРС/ и војни пробој из оперативног окружења, јер је владала потпуна блокада западне Крајине и Републике Српске Крајине.

"Недостајали су сви ресурси за нормалан живот, од лијекова, хране, кисеоника до горива. Морали смо извести ову операцију да повежемо наше територије и повежемо се са Србијом. То је ВРС добро испланирала и коридор је био пробијен", рекао је Савчић.

Он је додао да треба исказати поштовање свим учесницима ове операције, посебно погинулима, те да и данас треба водити рачуна о борцима ВРС и САО Крајине који су учествовали у пробоју коридора.

Војна операција "Коридор 92" трајала је од 14. до 28. јуна на подручју Посавине и омогућила је спајање западних дијелова Српске и РСК са осталим дјеловима Српске и Србијом.

Овом акцијом, чији је директан повод смрт 12 беба у бањалучком породилишту због недостатка кисеоника, окончана је 42 дана дуга копнено-ваздушна блокада западног дијела Српске и РСК.

У акцији "Коридор 92", која је означена као судбоносна, погинуло је 413 српских бораца - 273 борца Војске Републике Српске, 70 бораца Министарства унутрашњих послова Српске и 70 бораца Војске Републике Српске Крајине, док је рањено 1.505 бораца.