latinica  ћирилица
23/06/2019 |  14:02 ⇒ 20:00 | Аутор: СРНА

ДЕМОС: Јачати повјерење у институције, преиспитати рад директора јавних предузећа

ДЕМОС сматра да је потребно наставити рад на јачању повјерења грађана у институције Републике Српске и преиспитати рад свих директора јавних предузећа која континуирано послују са губицима, изјавио је предсједник ове странке Недељко Чубриловић послије сједнице Главног одбора.

- Никад нећемо стајати иза људи који производе губитке, који имају проблема са законом. Радићемо на преиспитивању погрешних одлука донесених у одређеним институцијама, ма ко да је у питању, било да је ријеч о нашим кадровима, а указиваћемо и на све остало - рекао је Чубриловић новинарима.

Он је навео да су ово питање покренули да би се одговорност подигла на виши ниво, а не због тога што ДЕМОС нема директора у јавним предузећима, који производе губитке.

Чубриловић је нагласио да је намјера да Република Српска буде пожељно мјесто за живот, а не да има одласке, мањи број рађања, уписа у школу, радних мјеста...

Према његовим ријечима, демографски опоравак је пресудан за Републику Српску, а неопходно је утврдити конкретне мјере ради остваривања демографског опоравка.

- Влада предузима одређене мјере да би ту ситуацију довела у повољнију позицију, али смо свједоци чињенице да сваке године имамо мањи број дјеце уписане у основне школе, мањи број студената на факултетима и све оно што Српској не иде у прилог - рекао је Чубриловић.

Један од закључака Главног одбора да се ова странка с циљем демографске обнове заузима за повећање запослености и просјечне плате у Републици Српској, као и за побољшање укупног животног стандарда грађана, првенствено младих брачних парова.

Закључак је и да ДЕМОС сматра да потребним да се измијене закони у области локалне самоуправе с циљем повећања надлежности градова и општина, које треба да буде праћено њиховом интензивном координацијом са Владом Републике Српске и другим институцијама.

Говорећи о коалиционом споразум, Чубриловић је рекао да је тај документ припремљен за потписивање, али да још ништа није потписано и да имплементација иде постепено.

- Нисмо најзадовољнији како се то одвија - рекао је Чубиловић.

Када је ријеч о неформирању власти на нивоу БиХ, Чубриловић је рекао да то прави одређене проблеме и Републици Српској, првенствено, у вези са инвестицијама.

- Формирање власти у комплетном саставу значи озбиљност једне државе и поруку свима онима који желе да сарађују са овим простором да то могу да реализују - рекао је Чубриловић.

Главни одбор ДЕМОС-а данас је разматрао неколико тачака међу којима су и актуелна политичка ситуација у Републици Српској и БиХ, информација и заузимање ставова о питању преговора са коалиционим партнерима у вршењу власти на нивоу Српске.

На данашњој сједници формирано је Предсједништво Главног одбора ДЕМОС-а.