latinica  ћирилица
23/06/2019 |  14:21 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Предузеће РиТЕ Угљевик добило дугогодишњи судски спор

Предузеће Рудник и термоелектрана Угљевик добило је дугогодишњи судски спор, вриједан више од 8,3 милиона КМ вођен с београдском Минел котлоградњом, која га је тужила за неизвршене обавезе од прије 30 година. Уставни суд БиХ ставио је тачку и на још један судски спор - на потраживања Инвестиционих фондова у вези с приватизацијом капитала од 52 милиона.

Ова два судска спора, која са трошковима поступка прелазе 65 милиона КМ, била су велико оптерећење за функционисање предузећа.

Предузеће Минел котлоградња из Београда тужило је РиТЕ Угљевик због неизвршавања уговорних обавеза из 1989. године које се односе на испоруку и кориштење опреме. Уставни суд БиХ, окончао је овај спор, потврдио је ставове судова у Републици Српској, о неоснованости тужбе београдског предузећа. Ово није једини процес који се води против РиТЕ , а односи се на пословање у пријератном периоду.

- Имамо ситуацију да неколико субјеката покушавају да тај однос прикажу на свој субјективан начин како би остварили своја права и приказали да је сва одговорност за те догађаје и евентуалне штете на страни овог предузећа - напомиње Жико Крунић, извршни директор за корпоративне послове РиТЕ Угљевик.  

С обзиром да ни тужилац није извршио своје уговорне обавезе и није имао право на једностран прекид уговора, као и да РиТЕ нису одговорни за насталу штету, пресуда је донесена у корист РиТЕ Угљевик.

- Предузећу су, такође, досуђени и трошкови поступка, те је у циљу наплате трошкова покренут поступак пред Привредним судом у Београду ради наплате, а ти трошкови износе око 28.000 КМ - истакао је Бранислав Ђокић, руководилац Сектора за правне и корпоративне послове РиТЕ Угљевик.

Одлуком Уставног суда БиХ завршен је и процес који су покренули Инвестициони фондови у вези са приватизацијом капитала у ДП Инжењеринг-Угљевик 2, од 52 милиона КМ. Пред овим предузећем су и два арбитражна поступка која се воде у Вашингтону, односно у Хагу и Београду по тужби Електрогосподарства Словеније у вези са споразумом из 1981. и 1989. године.

- Сада смо у фази да очекујемо одлуку трибунала везано за основаност тужбеног захтјева ЕГС-а. Ми смо оптимисти и очекујемо позитивну одлуку тог трибунала, а ту је тужена БиХ - додао је Крунић.

Сву логистику и у овом поступку обезбјеђује РиТЕ. Правни тим, каже Крунић, предузима све мјере да изгради што бољу позицију и код ове арбитраже. Тренутно, предузеће је тужена страна у 20 судских поступака, а тужилац је у девет, гдје је износ потраживања РиТЕ око четири милиона КМ.