latinica  ћирилица
23/06/2019 |  17:58 ⇒ 24/06/2019 | 09:02 | Аутор: Б92

Србија преко Хрватске до Токија! (ФОТО)

Ватерполисти Србије освојили су Свјетску лигу и пласирали се на Олимпијске игре у Токију 2020!

"Делфини" су пред 4.000 гледалаца на Ташу савладали Хрватску 12:11, голом Филипа Филиповића из петерца 17 секунди прије краја.

Српски ватерполисти су губили 4:1 почетком друге четвртине, преокрећу серијом 5:0, али Хрвати враћају предност коју одржавају до посљедња три минута, када капитен Филиповић са три узастопна гола доноси трофеј српском тиму.

Филиповић је постигао четири гола у финалу, а најбоље га је пратио Душан Мандић са три.

По један су додали Милош Ћук, Никола Јакшић, Андрија Прлаиновић и Стефан Митровић, док је на голу импресиван био Бранислав Митровић са девет одбрана.

Хрватима није помогла партија каријере Анта Вукићевића који је постигао пет голова на Ташу, два је дао Лорен Фатовић, а по један су постигли Маро Јоковић, Иван Буљубашић, Андро Бушље и Јосип Врлић.

Хрватска је искористила трему Србије због домаћег тререна и погоцима Буљубашића и Вукићевића повела с 2:0, док се српски тим мучио у нападу током цијеле прве четвртине.

Меч у ватерполу Србија - Хрватска (Фото: B92/SN)

Изабраници Дејана Савића у пар наврата нису искористили играча више, погађали су и пречку и стативу, а добар на голу Хрватске био је и Бијач.

Олимпијске шампионе је с нуле помјерио Ћук 18 секунди прије краја прве дионице, али је Јакшић у посљедњем нападу направио фаул за петерац који је сигурно извео Јоковић (1:3).

Како је завршена прва, тако је почела друга – петерцем за Хрватску. Сигуран је био Фатовић за предност од 4:1.

Међутим, тада српски тим појачава одбрану, за коју Хрвати више нису имали рјешења, док су се у нападу разиграли Мандић и Митровић те уз помоћ Прлаиновића праве серију 5:0 за преокрет на 6:4.

Хрвати крајем полувремена смањују заостатак, а потом опет преузимају контролу у трећој дионици, и на крилима сјајног Вукићевића преокрећу на 8:7 пред одлучујући период.

Репрезентација Србије у ватерполу (Фото:TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bg)

Тада у Београду почиње олуја, јака киша је "поклопила" Таш, али се меч није прекидао.

Србија је стизала, Хрватска се враћала у вођство, да би у посљедња три минута одговорност преузео Филиповић.

Са два гола у низу преокреће резултат на 45 секунди прије краја, да би 15 секунди касније Вукичевић опет изједначио (11:11).

Услиједио је одлучујући напад Србије, Митровић сјајно вара Гарсију који га фаулира с леђа, па Србија добија петерац 17 секунди прије краја.

Упркос провокацијама голмана Хрватске, Филиповић трећим узастопним голом доноси Србији 12:11, а тачку на меч ставља сјајна одбрана која зауставља посљедњи напад "баракуда".

Треће мјесто на завршном турниру Свјетске лиге освојила је Аустралија, побједом над Шпанијом 11:10, док је пету позицију заузела Мађарска тријумфом над Јапаном 15:13.

Повезане вијести:

Хрвати одушевљени гостопримством у Београду