latinica  ћирилица
23/06/2019 |  21:58 ⇒ 24/06/2019 | 10:49 | Аутор: СРНА

Косово учествује на самиту са фус нотом

Предсједништво БиХ на самит Процеса сарадње у Југоисточној Европи није позвало Косово, које БиХ не признаје као државу, већ ће учествовати као недефинисани субјект са фус нотом, саопштено је из кабинета српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.
Предсједништво БиХ - Фото: РТРС
Предсједништво БиХФото: РТРС

- Учешће Приштине, на коју је и отишао позив, у овом процесу ријешено је још 2014. године уз сагласност свих учесница које не признају Косово као независну државу, као што су Србија, Грчка, Румунија, Молдавија и БиХ. Према том рјешењу, Косово се одриче свог субјективитета као независне државе и прихвата да у Процес сарадње у југоисточној Европи уђе као недефинисани субјект Косово са фус нотом - истиче се у саопштењу.

Из кабинета српског члана Предсједништва БиХ појаснили су да су то рјешење прихватиле и све друге учеснице процеса, те да то правило важи само за овај форум.

- Дакле, нико није позвао независну државу Косово. Позвано је Косово као недефинисан субјект уз сагласност свих држава које нису признале косовску независност, а међу њима је и БиХ, и позив није упућен лидерима - наглашавају из кабинета српског члана Предсједништва БиХ поводом писања појединих медија из Федерације БиХ да је Додик упутио "званични позив предсједнику Републике Косово Хашиму Тачију да дође на самит Процеса сарадње у Југоисточној Европи, а који се одржава у БиХ".

У саопштењу се истиче да позив упутило Пртедсједништво БиХ, а не српски члан Предсједништва, који овај позив никада не би упутио да није ријеч о раније договорном формату састанка.

- БиХ је од раније предсједавала овим процесом у којем је било и самопроглашено Косово, али то изгледа никоме није заокупљало пажњу док у Предсједништво није дошао Милорад Додик - наглашавају из кабинета српског члана Предсједништва БиХ.