latinica  ћирилица
24/06/2019 |  07:32 ⇒ 09:51 | Аутор: РТРС

Предсједница Српске наставља посјету САД

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић наставља посјету САД.
Жељка Цвијановић у Америци - Фото: РТРС
Жељка Цвијановић у АмерициФото: РТРС

Предвиђено је да Цвијановићева у одвојеним сусретима у Вашингтону разговара са представницима институција САД.

Цвијановићева је у петак, првог дана посјете, боравила у Атланти, гдје је са представницима компаније Ен-Си-Ар разговарала о проширењу сарадње и могућностима за повећење броја запослених у тој фирми у Српској.

Предсједница Републике посјетила је главно сједиште Ен-Си-Ара, гдје су је представници ове компаније упознали о новим технологијама и производима.

Цвијановићева је изразила је задовољство да је радом Ен-Си-Ар-а Бањалука омогућено Српској да постане дио глобалног тржишта и да се нађе на листи свјетских дестинација за софтвере, научне иновације и технологије.

Она је навела да је сарадња институција Републике Српске са овом респектабилном компанијом омогућила отварање нових радних мјеста и запошљавање високообразованог кадра млађе популације, са изванредним техничким и језичким способностима, али и повећала конкурентност Српске у односу на окружење.

Цвијановићева је оцијенила да је улазак компаније Ен-Си-Ар на овдашње тржиште, порука и другим компанијама да је Српска погодно мјесто за улагање.

На састанку је истакнуто да је Ен-Си-Ар одабрао Бањалуку и Републику Српску као дестинацију због талентоване и стручне радне снаге, телекомуникационе инфраструктуре, посвећености Владе програму подршке запошљавању, те је изражено увјерење да ће ово стратешко партнерство дати добре резултате и у будућности.

Компанија Ен-Си-Ар, која у Бањалуци успјешно послује од 2016. године и запошљава око 300 људи, резултат је преговора које је Цвијановићева водила током ранијих посјета САД, заједно са Представништвом Републике Српске у Вашингтону.

Цвијановићева је најавила да ће током посјете САД преговарати о формирању новог универзитета у Бањалуци.