latinica  ћирилица
24/06/2019 |  08:50 ⇒ 12:18 | Аутор: sputniknews.com

Русија произвела сопствену вакцину против дјечије парализе

У Русији је произведена вакцина против полиомијелитиса (дјечије парализе), која се до сада куповала у иностранству, рекла је шефица Службе за контролно-инспекцијске послове у области трговине и заштите права потрошача Роспотребнадзора, Ана Попова.
Илустрација (Фото: Sputnik/Sergei Veniavskiy) -
Илустрација (Фото: Sputnik/Sergei Veniavskiy)

Вакцина се тренутно налази у фази тестирања.

- Већи дио календара вакцинације у Русији попуњен је руским вакцинама. Скоро све вакцине, које се набављају за федерални новац у циљу обезбјеђивања националног календара, руске су производње, осим инактивисане вакцине против полиомијелитиса - изјавила је Попова.

Истовремено, она је истакла да је полио вакцина већ створена у Русији и да су клиничка испитивања у току.

- Надамо се да ће се у блиској будућности вакцина наћи на руском тржишта - оцијенила је Попова.

Према њеним ријечима, тренутно је пред руским научницима задатак да направе вакцине, које истовремено штите од неколико инфекција.

- Имамо много искуства у прављењу таквих вакцина. Имамо вакцину против дифтерије, великог кашља и тетануса, у Русији се одавно користи и даје одличан резултат - појаснила је Попова.

Осим тога, вакцина против морбила, која се сада користи, ствара веома добар имунитет.

- Русија има најнижу стопу оболијевања од морбила на свијету, иако је ситуација епидемије изузетно сложена и наставља да се компликује - закључила је шефица Роспотребнадзора.

Раније је предсједник Русије Владимир Путин изјавио да би испоруке основних производа, лијекова, медиицнске опреме и система Стамбених и комуналних услуга (ЖКХ) требало да буду заштићени од трговниских и санкционих ограничења.