latinica  ћирилица
24/06/2019 |  13:05 | Аутор: СРНА

Талић примио дјецу из школе за менталну аритметику

Предсједник Скупштине града Бањалука Зоран Талић организовао је данас пријем за бањалучку дјецу из школе за менталну аритметику "Малац генијалац" поводом успјеха на недавној Међународној олимпијади у Београду, истакавши да је потребно популаризовати ову вјештину рачунања без кориштења оловке и папира или неког другог техничког помагала.
Зоран Талић са малим генијалцима - Фото: СРНА
Зоран Талић са малим генијалцимаФото: СРНА

Нагласивши да успјех у Београду представља круну труда дјеце, Талић је рекао новинарима да са малишанима и њиховим предавачима разговарао о потреби додатне популаризације њиховог рада.

- Освојити пет медаља на једној међународној олимпијади велики је успјех - рекао је Талић, истакавши да је поносан на предаваче који се труде да пренесу знања на млађе генерације које су највећи ресурс.

Учитељ менталне аритметике Милијана Чивчија рекла је да школу за менталну аритметику "Малац генијалац" похађа деведесетак дјеце и да се програм који траје двије године заснива на употреби древне рачунаљке абакус, чијом се визуелизацијом постиже изванредно брзо рачунање.

Она је навела да школу менталне аритметике могу да упишу дјеца од четврте до 12. године, те да је ова вјештина средство за оптималан интелектуални развој.

- Брзо рачунање само је показатељ да су се развиле способности концентрације, визуелизације, меморије, аналитичког размишљања и логике. Развој ових способности најважнији је циљ менталне аритметике јер доноси дјетету трајне користи и вјештине - рекла је Чивчија.

Осмогодишњи Никола Црнић, који је освојио сребро из менталног рачунања и бронзу из писаног дијела надметања, каже да се многим његовим другарима свидјела ментална аритметика и да су прихватили изазов да пробају овај вид рачунања.

Седмогодишњи Милош Ескић каже да је у Београду у писаном дијелу освојио треће мјесто, истичући да није било тешко и да ће овим наставити да се бави.