latinica  ћирилица
24/06/2019 |  13:08 | Аутор: СРНА

Дачић: Београд против заоштравања односа са Подгорицом

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да је званични Београд апсолутно против заоштравања односа Србије и Црне Горе.
Ивица Дачић - Фото: РТРС
Ивица ДачићФото: РТРС

- Имајући у виду да ту није ријеч о неким увезеним Србима, него о Србима који вјековима живе у Црној Гори, којих по попису има више од 30 одсто, очекујем да држава Црна Гора има у виду ту чињеницу и права српског народа који тамо живи и, наравно, да се избјегавају ствари које могу да изазову велике сукобе - рекао је Дачић.

Упитан шта очекује од Венцијанске комисије, која данас треба да објави мишљење о црногорском Приједлогу закона о слободи вјероисповијести, Дачић је рекао да се Београд нада да ће мишљење бити такво да спријечи могуће проблеме које би усвајање тог закона могло да изазове.

- Заиста не могу да дефинишем шта ће Венецијанска комисија да каже поводом овог закона. Оно што мислим да је важно да се схвати је то да смо ми апсолутно против заоштравања односа између Србије и Црне Горе и између српског и црногорског народа - рекао је Дачић новинарима.

Приједлог закона о слободи вјероисповијести у Црној Гори споран је за Српску православну цркву /СПЦ/ и њене вјернике јер пријети одузимањем имовине и црквених непокретности од СПЦ у корист црногорске државе, односно непризнате црногорске православне цркве.

Дачић је претходно разговарао са министром спољних послова Норвешке Ине Ериксен Сореиде.