latinica  ћирилица
24/06/2019 |  16:16 ⇒ 18:12 | Аутор: РТРС

Подршка опстанку домаће дрвне индустрије

Приједорско предузеће Мастервуд, једно је од 49 стратешких предузећа за прераду дрвета у Српској, које је са Шумама Српске потписало оквирне петогодишње уговоре, којима је загарантована набавка довољне количине дрвних сортимената.

 У овом предузећу, за петогодишњи уговор кажу да је подршка опстанку домаће дрвне индустрије.

Бобан Јуришић, пет година запослен је у предузећу Мастервуд. Каже да је петогодишњи уговор, којим се овом предузећу гарантује набавка сировине, охрабрио око шездесет запослених, јер је додатна сигурност.

- Трудимо се да напредујемо, улажемо у добре машине, сад све колико финансије дозвољавају, констансно се врши напредак, обука радника, подизање плата колико је у могућности - каже Јуришић.

Ово је извозно орјентисано предузеће, које производе пласира на тржишту Европске уније. Мјесечно произведу око двије хиљаде кревета, а сигурна сировина, значи и сигурно пословање.

- Без уредног снабдијевања сировином, ми нисмо у могућности да обезбиједимо испоруке према нашим купцима, а то узрокује плаћање пенала, отказивања уговора итд, тако да тај петогодишњи уговор који нама гарантује редовно снабдијевање сировином је врло значајан. Наш план за ову годину је да достигнемо три милиона марака производње готових производа - рекао је радгослав Шиљак, власник предузећа Мастервуд Приједор.

- Те активности дрвопрерађивача у протеклом периоду је довело до тога да је Влада препознала потребе дрвопрерађивача Републике Српске. Сигурност за набавку трупаца је веома значајна и за саму производњу - напоменуо је Ратко Мацановић, предсједник УО Кластера дрвне индустрије и индустрије намјештаја Дрво Приједор.

У 22 дрвопрерађивачка предузећа широм Приједорске регије тренутно је запослено око хиљаду двије стотине радника.