latinica  ћирилица
24/06/2019 |  17:46 ⇒ 19:01 | Аутор: ТАНЈУГ

"Промјена власништва не смије да утиче на право коришћења вјерске имовине"

Венецијанска комисија објавила је на свом сајту мишљење о црногорском Нацрту закона о слободи вјероисповијести и правном положају вјерских заједница, са низом препорука за унапређење предложеног законског текста.
Венецијанска комисија - Фото: РТРС
Венецијанска комисијаФото: РТРС

Према мишљењу Комисије, Нацрт закона мора јасно да напомене да промјена у власништву над вјерском имовином неће аутоматски утицати на већ постојеће право на коришћење такве имовине.

- Држава у сваком случају има право да наметне строге услове за коришћење имовине како би се заштитило културно насљеђе - додаје се на сајту Венецијанске комисије.

Тај закон споран је за Српску православну цркву и њене вјернике управо зато што подразумијева одузимање имовине и црквених непокретности од СПЦ у корист црногорске државе.

На сједници Венецијанске комисије 20. јуна, чланови тог стручног тијела Савјета Европе размијенили су мишљења са министром за људска и мањинска права Црне Горе Мехметом Зенком о предложеном законском тексту, који је претходно прегледала поткомисија за основна права, објављено је на сајту Савета Европе.