latinica  ћирилица
24/06/2019 |  18:14 ⇒ 21:29 | Аутор: РТРС

Билчару 14 година затвора за убиство Mиловановића

Горан Билчар осуђен је данас у Окружном суду у Бањалуци на 14 година затвора због убиства 29-годишњег Бојана Миловановића из Козарске Дубице.

Убиство се догодило, након туче више младића, у октобру прошле године у Бањалуци. Због учешћа у тучи Марко Михаjловић осуђен је на двије године затвора, а Ђорђе Боровчанин и Ђорђе Ђенадија на годину и по.

Данашња првостепена пресуда судски је епилог трагедије, у којој је угашен један млади живот. Судско вијеће потврдило је наводе оптужнице, према којој је Горан Билчар шрафцигером убио Бојана Миловановића, у тучи која се догодила у бањалучком парку "Купусиште". Према наводима оптужнице, два пута га је убо у врат, а потом у сљепоочницу. Породица убијеног није задовољна висином казне.

- Бити задовољан, не бити задовољан то је врло тешко рећи. Нисам задовољан ни са 20 година, али шта ће бити даље видјећемо, мислим да ће то ићи горе, борићемо се и даље - рекао је Милан Миловановић, отац убијеног Бојана.

Билчарев адвокат Бранко Ристић није присуствовао изрицању пресуде. Током поступка, покушао је доказати неурачунљивост свог клијента узроковану епилепсијом. Суд ово није прихватио, јер није приложена медицинска документација која то доказује.

- Овај суд не прихвата мишљење вјештака Стојаковића о степену урачунљивости оптуженог Биличара, а то значи да је оптужени Биличар био урачунљив у извршењу кривичног дјела, како налаз вјештака оптуженог и потврђује - истакла је Сњежана Кудрић, предсједница Судског вијећа.

Изрицању пресуде није присуствовао ни бранилац Ђорђа Ђенадије, Миловановићевог пријатеља који је са Ђорђем Боровчанином осуђен на казну од годину и по затвора, јер нису ништа урадили да спријече тучу. Адвокат Боровчанина Миљкан Пуцар најављује жалбу.

- Јер смо незадовољни не само изреченом казном него и чињеницом што се тврди да је он учествовао у тучи, а он то није учествовао. Није нанио било какве повреде другооптуженом - рекао је Пуцар.

Другооптужени Марко Михаjловић, Билчарев пријатељ, током поступка се сам бранио. У пресуди је наведено да се као отежавајућа околност узима чињеница да је с првооптуженим, аутомобилом пролазио покрај мјеста убиства, да није зауставио ауто и позвао помоћ. Рок за жалбу Врховном суду Републике Српске је мјесец дана.