latinica  ћирилица
24/06/2019 |  18:36 ⇒ 25/06/2019 | 07:34 | Аутор: РТРС

Додик није позвао Тачија као "предсједника"

Хашим Тачи на Самит процеса сарадње југоисточне Европе није позван као "предсједник" самопроглашеног Косова.

Косово није позвано као република, коју БиХ не признаје као државу, него недефинисани субјекат са фус нотом. Ово је одговор српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, на наслове у појединим медијима да је Додик одушевљен што позива Тачија на вечеру. У складу с тим, иако су писма учесницима типска, Додик је измијенио заглавље и крај писма намијењеног Тачију.

Свим учесницима упућено је писмо истог садржаја, осим Хашиму Тачију. Позивно писмо, које почиње и завршава обраћањем предсједнику државе, између осталих, стигло је на адресу предсједника Србије, Хрватске и Турске. У Тачијевом, предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, избацио је ријеч "предсједник", као и назив тзв. Републике Косово.

- Тамо није позван као "предсједник" Косова, него као Приштина. И у том формату је нешто што је одређено и прихваћено од земаља које нису признале Косово. Попут Србије, Грчке, Румуније, Молдавије и БиХ. Он је позван као Приштина, као Приштина нека дође у фус ности, ако му то није проблем - рекао је Додик.

Према Закључку Предсједништва, оно је домаћин Самита, а позивна писма упућује предсједавајући. Учешће Приштине, у процесу сарадње југоисточне Европе, ријешено је прије пет година. И то, уз сагласност свих учесница које не признају Косово као независну државу. Према том рјешењу, Косово се одриче свог субјективитета као независне државе и прихвата да у овај процес уђе као недефинисани субјекат Косово са фус нотом.

- Ја сам свој став о Тачију изнио када сам му рекао да Република Српска нема територијалне претензије на Косову, које је дио Србије. Све док се он не договори у формату Приштина Београд, Косово остаје непризната земља -поручио је Додик.

Какав је став о Косову, чију независност, прије свега због става Републике Српске, БиХ не признаје, Додик је недавно, још једном показао у Минску, када је током отварања Европских спортских игара, накратко демонстративно напустио свечану ложу, док је испред ње дефиловала екипа спортиста из самопроглашеног Косова.