latinica  ћирилица
24/06/2019 |  19:48 | Аутор: СРНА

Влада Црне Горе: Мишљење Венецијанске комисије веома позитивно

Црногорска Влада сматра да је Мишљење Венецијанске комисије о Приједлогу закона о слободи вјероисповијести у Црној Гори веома позитивно, јер је са највише европске стручне адресе недвосмислено потврђено право ове земље да заштити имовину и културно благо које припада свим грађанима и да обезбиједи да закони једнако важе на цијелој територији Црне Горе.

Венецијанска комисија данас је на свом сајту објавила Мишљење о Приједлогу закона о слободи вјероисповијести у Црној Гори које је усвојено на пленарној сједници Комисије у петак, 21. јуна.

Из Владе Црне Горе саопштено је да нису тачни наводи Митрополије црногорско-приморске да је Влада планирала једнострано прекњижавање цркава и да је Венецијанска комисија својим мишљењем наводно осујетила ту намјеру, јер одредбе Приједлога закона о државној имовини није подржала "на начин на који је жељела, предлагала и очекивала Влада".

- Истина је управо супротна - Венецијанска комисија је у своје финално мишљење уврстила управо образложење законске процедуре за утврђивање имовинских права које је члановима ове комисије званично доставила Влада Црне Горе неколико дана прије одржавања пленарне сједнице - саопштено је из Владе.

Да је управо формулација из образложења Владе прихваћена и интегрално уврштена у Мишљење Венецијанске комисије могу да потврде, како наводе, сви чланови Венецијанске комисије којима је Владино образложење достављено.

- Влада има пуно разлога да буде задовољна овом препоруком Венецијанске комисије, јер је формулацију препоруке сама предложила, а чланови Венецијанске комисије је готово једногласно прихватили - наведено је у саопштењу.

Због тога, кажу у Влади, желе још једном да разувјере представнике Митрополије и све оне које је кампања против Приједлога закона о слободи вјероисповијести навела на погрешан закључак.

- Нема и не може бити говора о било каквој намјери Владе да једнострано прекњижава или одузима цркве - ако постоји било какав имовински спор у погледу вјерских објеката, он ће бити рјешаван примјеном важећих закона, као и у случају свих других имовинских спорова - додаје се у саопштењу.

Из Владе поручују да су спремни да уваже препоруке из Мишљења Венецијанске комисије и да им не смета ни најмање ако га и Митрополија црногорско-приморска сада доживљава као пожељно и прихватљиво.

Влада сматра да је добро да управо стручно мишљење тијела које је највиши европски ауторитет за питања демократије и људских права буде тачка приближавања ставова о овом важном друштвеном питању.

- Вјерујемо да објава овог важног документа треба да означи прекид јавне кампање која се води против Приједлога закона и враћање на аргументовани стручни дијалог ради доношења доброг и праведног закона у корист свих грађана Црне Горе - наведено је у саопштењу Владе Црне Горе.

Влада Црне Горе саопштила је у петак, 21. јуна, да је Венецијанска комисија на пленарној сједници усвојила позитивно мишљење на Приједлог закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница, констатујући да предложени законски текст "доноси значајне позитивне промјене постојећег застарјелог законодавства".

Овај закон споран је за Српску православну цркву и њене вјернике јер пријети одузимањем имовине и црквених непокретности у корист црногорске државе, односно непризнате Црногорске православне цркве.