latinica  ћирилица
25/06/2019 |  08:42 ⇒ 11:29 | Аутор: СРНА

Највиша просјечна мајска плата од 1.385 КМ у области финансија

Највиша просјечна нето плата у мају у Републици Српској од 1.385 КМ исплаћена је у области финансијске дјелатности и осигурања и није се мијењала у односу на април, а најнижа у грађевинарству у износу 623 КМ, саопштено је из Савеза синдиката Републике Српске.
Новац - Фото: РТРС
НовацФото: РТРС

Из Савеза синдиката додају да је просјечна мајска нето плата исплаћена у административним помоћним услужним дјелатностима износила 676 КМ, те у трговини 691 КМ.

У саопштењу се наводи да су ниске просјечне нето плате у мају примили запослени у угоститељству - 636 КМ, радници дјелатности умјетности, забаве и рекреације - 642 КМ, те запослени у области саобраћаја и складиштења - 672 КМ.

Из Савеза синдиката наглашавају да је синдикална потрошачка корпа за четворочлану породицу у Српској у мају коштала 1.894 КМ, а просјечна исплаћена нето плата у овом мјесецу у износу од 903 КМ покривала ју је 47,67 одсто.

Породице у Српској највише новца у мају трошиле су за набавку прехране 709 КМ, за становање и комуналне услуге 568 КМ, те за текуће одржавање домаћинства 106 КМ.

Набавка обуће и одјеће коштала је 137 КМ, хигијена и њега здравља 89 КМ, превоз 200 КМ, те образовање и култура 82 КМ.

- Из наведених података јасно је у Српској потребно што прије потписати општи и гранске колективне уговоре, те повећати плате и побољшати животног стандард свим радницима, како би се смањио тренд одласка младе, радно способне, квалификоване радне снаге - наводе из Савезе синдиката Републике Српске.

У саопштењу се истиче да у фокусу активности у овој години треба бити доношење измјена и допуна Закона о раду, Закона у посредовању у запошљавању и правима за вријеме незапослености, Закона о инспекцијама, Закона о мобингу, те изради Стратегије безбједности и заштите здравља на раду.