latinica  ћирилица
25/06/2019 |  09:45 ⇒ 21:41 | Аутор: РТРС

НСРС о измјенама Закона о полицији

Сједница Народне скупштине Републике Српске прекинута је вечерас и биће настављена сутра расправом о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о јавном реду и миру.

20.45 - Шеф Клуба посланика СНСД-а Игор Жунић сматра да Српска треба да има више полицајаца на терену зато што у БиХ постоји проблем са мигрантима и елементарним непогодама.

18.35 - Настављена сједница НСРС

18.00 - У току је петнаестоминутна пауза која је дата на захтјев Клуба посланика ДНС-а.

Шеф Клуба посланика СДС-а Миладин Станић упитао је зашто министар унутрашњих послова Драган Лукач не присуствује сједници скупштине на којој се расправља о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о полицији и унутрашњим пословима, јер би морао да појасни зашто се одустаје од формирања резервног састава полиције.

Посланик ПДП-а Драган Галић сматра да има много пропуста у раду МУП-а, што је евидентно и у одустајању од формирања резервног састава полиције и тврди да су институције Републике Српске корумпиране.

Као примјер, Галић је навео да је дечко из источног дијела Српске платио 7.000 КМ да би добио посао полицајца.

Реагујући на тврдње Галића, премијер Републике Српске Радован Вишковић је рекао да ће поднијети кривичну пријаву, а да ће Галић бити свједок.

- Ове минуте биће отворен поступак, а ви ћете Галићу дати податке о свему овоме. Уколико се докаже тачним оно што тврдите, полицајац ће остати без посла - категоричан је Вишковић.

17.20 - Сједница Народне скупштине Републике Српске настављена је расправом о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о полицији и унутрашњим пословима.

У Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о полицији и унутрашњим пословима избрисани су чланови који се односе на успостављање резервног састава полиције.

13.45 - Срђан Обрадовић је истакао је да је МУП у протеклом периоду спровео додатне анализе и утврдио да су за успостављање резервног састава полиције потребни дужи период и додатна средства да би био оперативан.

- МУП Републике Српске ће реорганизовати интервентне снаге, те тако моћи да брже и ефикасније одговори на све безбједносне изазове, а дио њих се односи на мигрантску кризу - рекао је Обрадовић, образлажући ово законско рјешење.

Он је подсјетио да је Влада Српске утврдила амандмане којима су избрисани чланови закона о успостављању резервног састава полиције.

Обрадовић је нагласио да су наведеним законским рјешењем јасније дефинисана поједина полицијска овлашћења.

- То се, прије свега, односи на надлежности директора, додатно ангажовање посебних јединица, као и повећање нивоа заштите информационо-комуникационих структура и успостављање система електронског пословања са грађанима - каже Обрадовић.

Посланик СНСД-а Срђан Мазалица рекао је да је Влада Репбулике Српске уложила амандмане којима су избрисани чланови закона који су се односили на успостављање резервног састава полиције, али најавила другачији концепт који би могао бити бољи од формирања резервног састава полиције.

- Циљ није резервни састав полиције, него да имамо побољшане безбједносне структуре полиције, које могу одговорити на све изазове - рекао је Мазалица.

На захтјев шефа Клуба посланика СДС-а Миладина Станића у Народној скупштини дата је пауза током које би посланици те странке требало да се детаљније информишу о овом законском рјешењу, односно амандманима које је уложила Влада Српске.

Он је одустајање од формирања резервног састава полиције оквалификовао као "издајнички потез", те да би, због суштинских измјена, ово законско рјешење требало повући из скупштинске процедуре.

13.40 -  У Приједлогу закона о безбједности критичних инфраструктура у Српској указује се на потребу да се одреде конкретни субјекти који чине критичну инфраструктуру, да се у овој области пропишу обавезе и установи одговорност субјеката, као и да се безбједност ове инфраструктуре развија и унапређује уз подршку свих надлежних институција.

У завршној ријечи у Народној скупштини о овом приједлогу закона, представник МУП-а Српске Срђан Обрадовић навео је да заштита ове инфраструктуре представља комплексан систем безбједносне опреме и процедура које се морају поштовати да би безбједност на том плану била на највишем нивоу.

Он је захвалио свима за учешће у расправи поручујући посланицима опозиције да није ријеч о полицијском закону, већ акту који се, између осталог, односи на борбу против тероризма, уз напомену да га имају све земље у региону.

- Овај акт није у колизији ни са једним законом - рекао је Обрадовић и поновио да је, имајући у виду важност објеката критичне инфраструктуре, њихова заштита од значаја за функционисање Српске, јер поремећаји у раду критичне инфраструктуре могу довести до озбиљних и дугорочних оштећења.

13.03 - Шеф Клуба посланика СНСД-а Игор Жунић рекао је, реплицирајући опозицији у Народној скупштини, да посланици попут Драшка Станивуковића из ПДП-а избјегавају дневни ред, настојећи да наметну причу о најављеном мирном окупљању у бањалучком Парку Младен Стојановић у четвртак, 27. јуна.

Жунић је рекао да поједини посланици опозиције не расправљају о Приједлогу закона о безбједности критичних инфраструктура у Српској већ праве представу у парламенту и јавности.

- Покушавате да се играте сједницом, говорећи о стварима које немају везе са дневним редом и критичном инфраструктуром. Желите да причате о томе шта ће се десити у четвртак, желећи да нас увучете у расправе и свађу, а, можда, и у то да направимо инцидент. Опозиција треба да критикује материјале, бори се да добије што више присталица, али нисмо ми криви што имамо подршку грађана. То опозиција може промијенити само на изборима - рекао је Жунић и додао да је закон о критичним инфраструктурама важан и постоји у многим европским земљама.

11.40 - Послије једночасовне паузе, која је дата на захтјев шефа Клуба посланика СДС-а Миладина Станића, настављен рад НСРС. 

10.30 - У Народној скупштини Републике Српске дата је пауза до 11.30 часова на захтјев шефа Клуба посланика СДС-а Миладина Станића, који тражи да се посланицима доставе конкретне информације о промјенама у Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о полицији и унутрашњим пословима.

10.15 - У Приједлогу закона о безбједности критичних инфраструктура у Републици Српској наводи се да је њихова доступност, поузданост и отпорност од суштинске важности за безбједност.

То указује на потребу да буду одређени конкретни субјекти који чине критичну инфраструктуру, да се у овој области пропишу обавезе и установи одговорност субјеката, као и да се безбједност ове инфраструктуре развија и унапређује уз подршку свих надлежних институција.

Образлажући приједлог овог закона у Народној скупштини, представници МУП-а Српске навели су да заштита ове инфраструктуре представља комплексан систем безбједносне опреме и процедура које се морају поштовати да би безбједност на том плану била на највишем нивоу.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

На дневном реду је и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о полицији и унутрашњим пословима којим се јасније дефинишу поједина полицијска овлашћења, надлежности директора, додатно ангажовање посебних јединица, као и повећање нивоа заштите информационо-комуникационих структура и успостава система електронског пословања са грађанима.

Из МУП-а Српске јуче су саопштили да ће из тог Приједлога закона повући чланове који се односе на резервни састав полиције, с обзиром на то да је за његово успостављање потребан дужи временски период и средства у смислу провођења конкурсних процедура и селекције, опремања униформама и другом припадајућом опремом, као и вријеме за адекватну обуку да би се резерва полиције ставила у функцију.

Народна скупштина ће разматрати и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о јавном реду и миру и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о оружју и муницији.

Биће разматран и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о порезу на добит, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о друштвима за осигурање, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о унутрашњем платном промету и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о фискалним касама.

Посланици ће расправљати и о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о пољопривредном земљишту, Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о дувану и Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о Комори инжењера пољопривреде Републике Српске.