latinica  ћирилица
25/06/2019 |  10:15 | Аутор: СРНА

Сајам књига у Андрићграду од 2. до 7. јула

У Андрићграду ће у уторак, 2. јула, бити отворен Сајам књига на којем ће до 7. јула бити промовисани издавачи образовне, школске и стручне литературе, те издања у области религије и теологије из Републике Српске, Србије и иностранства.
Андрићрад - Фото: РТРС
АндрићрадФото: РТРС

На Сајму, чији је организатор Андрићград у сарадњи са Андрићевим институтом и Београдским сајмом књига, посебно ће бити представљена књижевност земље госта, а ове године то је Француска.

У Андрићевом институту Срни је речено да ће стручни жири прогласити издавачким подухватом по једно дјело објављено између два сајма у Републици Српској и Србији, а биће додијељена и специјална награда.

Након што Сајам на свечаној церемонији у 19.00 часова на Тргу Николе Тесле отворе француски писац Јозеф Понтус и министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић, у 20.30 часова биће промовисана књига "Не понтус" Јозефа Понтуса.

Другог дана Сајма, у сриједу, 3. јула, најављена је промоција књиге Мила Ломпара "Црњански: Биографија једног осећања" и предавање "Српски модернисти", са почетком у 19.00 часова.

У четвртак, 4. јула, од 19.00 часова биће промовисана антологија поезије "Ми знамо судбу", професора Филолошког факултета у Бањалуци Ранка Поповића, а за 20.30 часова заказана је промоција књиге "Занатски дом", аутора Ђорђа Сладоја.

Промоција књиге путописа "Руски крст" Зорана Шапоњића биће одржана у петак, 5. јула, са почетком у 19.00 часова, након чега ће од 20.30 бити промовисана књига "Венац за оца", Весне Капор. О књизи ће, осим аутора, говорити професори Филолошког факултета из Београда Милош Ковачевић и Михаило Шћепановић.

У суботу, 6. јула, од 18.00 часова биће одржана промоција издања Андрићевог института на којој ће учествовати професор Филолошког факултета у Београду Милош Ковачевић, руководилац Одјељења за књижевност Андрићевог института Александра Вранеш и директор Архива Србије Мирослав Перишић.

Истог дана у 19.00 часова биће промовисана књига "Истрага предака" Ивана Негришорца, а у 20.30 књига "Алојзије Степинац", аутора Љубодрага Димића и Николе Жутића.

Сајам ће бити отворен радним данима од 10.00 до 13.00 часова и од 17.00 до 22.00 часа, а викендом од 10.00 до 22.00 часа, а све промоције биће одржане у Андрићевом институту.

У недјељу, 7. јула, Сајам ће у 19.00 часова на Тргу Николе Тесле затворити прослављени српски писац и академик Горан Петровић, добитник "Велике награде Иво Андрић".