latinica  ћирилица
25/06/2019 |  10:40 ⇒ 15:47 | Аутор: СРНА

Одбрана ће се борити док год је генерал жив

Одбрана некадашњег начелника Главног штаба Војске Републике Српске генерала Ратка Младића, чије је здравстено стање и даље алармантно, нада се ослобађајућој пресуди на крају другостепеног поступка.
Ратко Младић (Фото: screenshot) -
Ратко Младић (Фото: screenshot)

Генералов син Дарко Младић каже да је убијеђен да ће одбрана успјети да докаже невиност и издејствује ослобађајућу пресуду.

- Нисмо главни циљ постигли да генерала извучемо на лијечење и да га ослободимо, али ја сам убијеђен да ћемо још више до другостепене пресуде помјерити одбрану и мислим да ћемо успјети на крају да га ослободимо - рекао је Дарко Младић за ТВ Пинк.

Он је истакао да одбрана не одустаје ниједног секунда од одбране генерала и да ће се борити за њега док је жив.

- Једноставно у предмету против њега је толико доказа одбрана извела, а првостепено вијеће је игнорисало и донијело пресуду у којој пресуђују не основу завршне ријечи тужиоца, без икаквих доказа, што је правосудна срамота - оцијенио је он.

Дарко Младић каже да је тужилаштво измишљало да су главе дјеце које је генерал Младић помиловао у Поточарима, након ослобођења Сребренице "нађене около", а онда када нађу те људе живе - ником ништа.

- Сигурно је да Хашки трибунал и Механизам неће имати оно мјесто у истоји којем су се надали. Очигледно да је то политички инструмент - истакао је Дарко Младић.

Говорећи о хашкој пракси и оптужницама у којима је оптужен читав српски народ, он је оцијенио да то личи на нацистичке законе против Јевреја, Рома и осталих, те усташке против Срба, гдје су ставили цијели народ ван закона.

Када је ријеч о здравственом стању генерала, Дарко Младић је подсјетио на процјене и руских љекара да ће се оно стално погоршавати, ако се не предузму мјере.

- То ми гледамо, нажалост, сваки, дан. Срећа је у цијелој ствари што се он изузетно јак карактер, живи доказ да воља човјека у животу игра пресудну улогу. Мислим да није такве снажне воље да се бори, питање је да ли би још био жив - рекао је Дарко Младић.

Он каже је суд напокон прихватио да Младић има аритмије, с тим што су се оградили да нису опасне, мада и лаици знају да нема срчане аритмије која није опасна, јер је увод у срчани удар, а може да изазове и мождани.

- Ми смо континуирано у неком дефициту информације, јер су они дужни да генералу, као и нама које је овластио, правовремено дају медицинске документе о његовом стању и лијечењу... Српски стручњаци за магнетне снимке сагласни да се манипулише тим снимцима у случају генерала - рекао је Дарко Младић.

Он је навео да је генерал увијек јако позитиван и да тјеши друге који се расплачу када га посјете.

Шеф правног тима адвокат Бранко Лукић каже за Пинк да се одбрана нада правди за Младића макар на крају постојања Трибунала.

Он је, оцијенио да је Хашки трибунал "заједничкко злочиначко удружење" и да то што је тај суд радио, оптужујући читав српски народ, представља "злочиначки подухват".

- Осудити тако човјека... . Међународна правна пракса и теорија каже да је то систем - осудити све, без обзира на кривицу. У оптужници Младићу каже да су сви Срби криви који су живјели на подручју под контролом српских снага - рекао је Лукић, напоменушви да други међународни судови и у Хагу и ван Хага забрањују примјену праксе Трибунала.

На питање шта је са захтјевом да Младић посјети гробове најмилијих, Лукић је рекао да одбрана увијек има осјећај да "говори глувима", јер њени захтјеви углавном не наилазе на одобравање.

Он је додао да одбрана још даје прилику новим судијама у судском вијећу да ће да чују њихове оправдане захтјеве, али да, како вријеме пролази, поново постаје скептична.

- Не знамо да ли их провоцирамо, јер никада не одустајемо, ми смо прва линија одбране генерала Младића и право и у одбрани његовог здравља. Они би најрадије да ми ћутимо. Ако се надају да ћемо да одустанемо, погрешно се надају - поручио је Лукић.

Лукић је рекао да, што се тиче захтјева других оптужених у Хагу, то зависи од њихове националности, тако су Хрвате пуштали на привремену слободу, а Србе ни на седам дама да обиђу гробове, док су муслимани најповлашћенији, погрешно се оптужују и онда се ослобађају.