latinica  ћирилица
25/06/2019 |  11:04 ⇒ 11:20 | Аутор: СРНА

Источно Сарајево укључено у Самит "17 плус један"

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић захвалио је Кини што ће град Источно Сарајево бити дио велике сарадње у оквиру платформе те земље и земаља централне и источне Европе "17 плус један".
Ненад Вуковић и Миодраг Ковачевић у Далијену - Фото: СРНА
Ненад Вуковић и Миодраг Ковачевић у ДалијенуФото: СРНА

Вуковић и секретар Скупштине града Источно Сарајево Миодраг Ковачевић, на позив гувернера провинције Љаонинг Танг Јијуна, прошле седмице боравили су у кинеском граду Далијену и присуствовали Петој конференцији радне групе у организацији Асоцијације покрајинских гувернера, гдје су учествовали представници Кине и земаља централне и источне Европе.

- Наша отвореност и иницијатива нас је позиционирала да можемо партиципирати на оваквим догађајима. Видимо своје учешће првенствено у областима туризма и науке, као и размјене посјета младих - рекао је Вуковић Срни.

Вуковић је навео да, крајем ове или почетком идуће године, заједно са амбасадом Кине у БиХ, градови Источно Сарајево и Сарајево треба да буду домаћини организације зимских сусрета младих или студената земаља које су укључене у платформу "17 плус један".

Он је подсјетио да је иницијатива за овај начин развијања сарадње озваничена и почела 2012. године Самитом који је одржан у Варшави.

Према његовим ријечима, након тога су одржани бројни састанци, конференције и посјете који су резултирали разним споразумима, смјерницама и меморандумима у области координације политика, економије и трговине, локалних размјена искустава, сарадње у области културе, образовања, саобраћаја, науке, технологије и туризма.

Вуковић је подсјетио да је Кина направила анализу учинка према којој је у претходном периоду ова сарадња резултовала са више од 200 позитивних исхода у земљама чланицама.

На конференцији у Далијену, осим гувернера провинције Љаонинг са представницима бројних других кинеских провинција и градоначелника тог града и Шењанга, учествовали су и амбасадори земаља чланица платформе, као и градоначелници бројних европских градова.

На овогодишњем засједању у овај механизам сарадње Кине и земаља централне и источне Европе укључена је и Грчка, па је са досадашњег "16 плус један", назив промијењен у "17 плус један".