latinica  ћирилица
25/06/2019 |  15:36 ⇒ 15:45 | Аутор: СРНА

Приједор: Усвојен нацрт ребаланса буџета

Одборници Скупштине града Приједора усвојили су данас нацрт ребаланса буџета за ову годину у износу од 46.327.202 КМ у односу на усвојени буџет за 2019. годину који је износио 42.127.858 КМ.
Приједор - Скупштина града - Фото: СРНА
Приједор - Скупштина градаФото: СРНА

Начелник Одјељења за финансије града Приједора Биљана Малбашић рекла је да су разлози за доношење ребаланса расподјела неутрошених намјенских средстава из 2018. године и уврштавање непотрошених кредитних средстава у 2018. години за капиталне и пројекте комуналне инфраструктуре.

- Трећи разлог су објективни захтјеви или ситуације које су се дешавале у првој половини ове године и увећање ставки на бази извршења или већ склопљених уговора. Најзначајније од тога је повећање средстава за МЕГ пројекат, уврштавање травнатог терена на некој од локација у граду и одређене судске пресуде или имовински реферати за експропријацију који имају свој епилог током ове године јер никад не можемо да претпоставимо када ће се одређени захтјеви ријешити или судске пресуде донијети - навела је Малбашићева.

Она је додала да је ово одјељење јутрос добило мишљење Министарства финансија Републике Српске на овај нацрт које је, како је рекла, углавном позитивно, "уз опаске можда једног додатног образложења".

- У жељи да се превазиђе било какав неспоразум и да донесемо један квалитетан документ, отворени смо за прихватање приједлога свих одборничких клубова који су реални и које можемо да прихватимо и да видимо у разговору шта је могуће реалоцирати у овом нацрту - поручила је Малбашићева.

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић изјавио је да се нада да ће приједлози одборника до наредне сједнице бити у складу са пројектованим буџетом, да ће бити одмјерени и да се неће улазити у зоне недобијања сагласности Министарства финансија.

- Ако усвојимо практично изводљив буџет, то ће бити добар буџет и наставићемо даље да радимо по њему. Урађено је доста послова у претходном буџету, постоје и одређени пројекти које смо планирали да урадимо, али објективно најчешће због имовинских односа нису били у могућности да се заврше и ми смо помјерили за будућност кад се заврше процеси, а познато је да су имовински односи тијесно грло у цијелој Републици Српској - додао је Ђаковић.

Јавна расправа о нацрту ребаланса буџета, која је до сада била пракса само за доношење буџета, а не и ребаланса, требало би да буде одржана у наредних 15 дана, док је сједница Скупштине града Приједора на којој би требало да се разматра ребаланс буџета у форми приједлога, заказана за 17. јула.