latinica  ћирилица
25/06/2019 |  15:39 ⇒ 17:36 | Аутор: РТРС

У Семберији почела жетва јечма и уљане репице

У Семберији је почела жетва јечма и уљане репице. С обзиром на неповољне временске услове, ратари су задовољни приносом јечма од четири до шест тона по хектару, као и родом уљане репице, у просјеку око три тоне по хектару.

Прољећне кише успориле су сазријевање јечма на семберским пољима, али нису значајно утицале на род и квалитет зрна. Ратари користе сваки лијеп дан како би обавили жетву, коју је киша више пута прекидала.

С обзиром на кишно прољеће, ратари су изненађени родом јечма од 4-6 тона по хектару, а има парцела на којима је принос и преко седам тона.

Али, и ове године исти проблеми - коме предати јечам и по којој цијени. Млинари још нису дефинисали откупну цијену.

На Пољопривредном добру "Семберија'' овогодишњу жетву почели су са уљаном репицом. Кишно прољеће није умањило род на овом усјеву, али је због суше у вријеме сјетве и лошег ницања,160 хектара уљане репице пресијано другим усјевима. Од планираних 400 хектара под уљаном репицом, имају само 260 хектара и просјечан принос три тоне по хектару.

Никола Крстовић, технолог у ПД ,"Семберија" истиче да су уљаној репици погодовале падавине јер је тада била у фази развоја, тако да је само продужила вегетацију и боље се развила.

Иако је производња рентабилна, а подржава је и ресорно министарство са 200 марака по хектару засијане оранице, уљана репица је дефицитарна на домаћем тржишту и добар предусјев за остале културе.

Уљану репицу откупљују Бимал и Мегамаркет у Брчком, а тренутна цијена је око 63 фенинга по килограму. Међутим, на ПД "Семберија" се надају да ће цијена бити боља јер је, због суше у вријеме сјетве, производња знатно мања од планиране.