latinica  ћирилица
25/06/2019 |  18:00 ⇒ 18:00 | Аутор: РТРС

За потребе миграната и избјеглица 14,8 милиона евра

ЕУ ће издвојити 14,8 милиона евра за потребе миграната и избјеглица у БиХ, од чега 13 милиона за подршку управљања миграцијама, те 1,8 милиона за хуманитарну помоћ, саопштено је из Делегације ЕУ у БиХ.
Делегација ЕУ у БиХ - Фото: РТРС
Делегација ЕУ у БиХФото: РТРС

На основу резултата претходне помоћи, овим средствима биће обезбијеђен смјештај за око 5.000 избјеглица, тражилаца азила и миграната, омогућен приступ здравственим услугама и заштити, те пружање помоћи онима који бораве изван прихватних центара.

За оне у стању потребе биће обезбијеђене јакне, ципеле и вреће за спавање.

Финансирање ЕУ такође ће ојачати капацитете власти БиХ за управљање границама, као и за идентификацију, регистрацију и упућивање избјеглица, тражилаца азила и миграната на доступне услуге, а биће подржан и добровољни повратак.

Комесар ЕУ за политику сусједства и преговоре о проширењу Јоханес Хан подсјетио је да се у недавном Мишљењу Европске комисије наводи да власти БиХ треба да обезбиједе ефикасну координацију капацитета за управљање границама и миграцијама на свим нивоима, као и функционисање система азила, што је нужно како би земља у потпуности искористила значајну помоћ ЕУ у интересу избјеглица и миграната, али и локалних заједница.

Комесар ЕУ за хуманитарну помоћ и управљање кризама Кристос Стилианидес нагласио је да је ЕУ посвећена пружању помоћи онима којима је помоћ најпотребнија, те задовољавању основних потреба избјеглица и миграната у БиХ, као допуне напорима домаћих власти.

- Важно је да добробит избјеглица и миграната буде у фокусу приликом одлучивања о локацијама и квалитету прихватних центара - додао је Стилианидес.

Укупна досадашња помоћ ЕУ БиХ за рјешавање питања повећаних миграционих токова од 2018. године овим је достигла 24 милиона евра - 20,2 милиона евра из Инструмента за претприступну помоћ и 3,8 милиона евра хуманитарне помоћи.

Ријеч је о додатним износима на постојећих 24,6 милиона евра које је ЕУ обезбиједила за БиХ у области азила, миграција и управљања границама од 2007. године.