latinica  ћирилица
25/06/2019 |  18:15 ⇒ 19:57 | Аутор: РТРС

Политичка блокада спустила рампу и на улагања у енергетском сектору

Политичка игра у Федерацији и на нивоу БиХ могла би да остави без струје велики број грађана оба ентитета. Изградња трафостанице у Бањалуци, вриједна 15 милиона марака, на чекању је више од двије године, јер се у Електропреносу БиХ не могу договорити ко ће сјести у фотељу директора. А не чека само Бањалука, него и други градови у БиХ.

Бањалука је на корак до озбиљног проблема са напајањем електричном енергијом, каже премијер Српске Радован Вишковић, а све због политичких препуцавања у Федерацији и на нивоу БиХ. Уколико ускоро не буде изграђена трафостаница капацитета 110 киловолти, чију градњу Електропренос БиХ већ годинама планира у највећем граду Српске, новоизграђени објекти, због превеликог оптерећења, каже Вишковић, неће моћи да се прикључе на постојећу електромрежу. Бањалуку тренутно опслужује трафостаница јачине 35 киловолти.

- У овом моменту Бањалука је вршном оптерећењу, тако да ако би поштовали све процедуре, скоро да ниједан новосаграђени објекат у Бањалуци не би могао добити сагласност да буде прикључен на енергетску мрежу зато што више нема капацитета у постојећим трафостаницама - истакао је премијер Радован Вишковић.

Проблем није нов, кажу из Електропреноса. Све је почело несугласицама о именовању новог директора, а због немогућности договора, цијела Управа је у техничком мандату готово двије године. В.д. директора, Мато Жарић, за блокаду свих инвестиција у вриједности до 170 милиона марака, криви федералног премијера, Фадила Новалића.

- Господин Новалић је, даље, да би извршио притисак, наредио је члановима Управе из реда бошњачког народа да не могу радити било какве инвестиције, да не могу гласати, а у Електропреносу се одлуке доносе консензусом. - истиче Жарић.

 У Мостару је већ био проблем са снабдијевањем електричном енергијом, што је ријешено слањем агрегата из Требиња, а накнадно је купљен нови генератор. Ако Бањалука дође у сличну ситуацију, сматра Вишковић, није сигуран да ће из Федерације доћи помоћ да се проблем ријеши, јер је, додаје, у питању политичка игра и уцјене, а све због именовања новог директора, о чему се споре Хрвати и Бошњаци.

- Нама Србима је свеједно ко ће бити директор, да ли Србин, Хрват или Бошњак. Чак сам и амбасадорима САД, Велике Британије и Њемачке, а при томе је био присутан и Фадил Новалић, рекао да није битно ко је директор већ да допустимо инвестицијама које чекају и оне немају везе са избором директора - нагласио је Вишковић.

Премијер Федерације није био доступан за коментар на Жарићеве оптужбе. Међутим, чини се да ће питање Електропреноса чекати формирање власти на нивоу БиХ и Федерације, тачније, на договор између представника Хрвата и Бошњака.

И док се у јединој фирми која је у заједничком власништву Републике Српске и Федерације, политички надмећу за фотељу, грађани Бањалуке, Теслића, Зворника, Сарајева и Мостара чекају на рјешавање проблема са снабдијевањем електричном енергијом, који би, по свему судећи, ускоро могао да ескалира.